Avagy milyen szempontok alapján válasszuk ki a kültéri lámpáinkat

Otthonunk belső tereinek világítása mellett nagyon fontos szerepe van a kültéri helyiségek megvilágításának, a kialakított különböző kisebb-nagyobb terek fényeinek. A kocsibejárón megyünk be, a teraszunkon töltünk kellemes meghatározó perceket, a járdánkon sétálunk, a gyerekek járni tanulnak, a konyhakertben főzőcskézünk, a kivilágított lépcsőn közlekedünk… és még sorolhatnánk. A kültéri helyeink, tereink igen változatosak, az adott család életéhez, igényeihez vannak kialakítva. A kültéri vagy kerti világításokat nagyon sok csoportba lehet szétosztani, de az biztos, a világításnak vannak a szükséges és a hangulatos elemei. Szükséges világítást oda érdemes tervezni, ahol feltétlen jól kell látnunk, hangulatvilágítást pedig szinte minden más területre. 🙂 Egy jól elhelyezett fényforrás ideális kerti világítást ad, IP 44 védettséggel ellátott lámpák bírják az időjárás viszontagságait.

1. Fali megvilágítások – játszunk a falon a fénnyel

A kültéri fali világítás kialakítása, tervezése kapcsán nagyon fontos a ház alapkinézete, stílusa, hogy trendben hozzá passzoló világító testeket találjunk. Manapság az antracit, a króm, a matt króm és a fekete színek a modern trend követői, melyeket széles választékban kínál termékekben folyamatosan bővülő webáruházunk. Az oldalfali fények nagyon hangulatosak, látványosak és hasznosak is tudnak lenni. A fali megvilágítások leggyakrabban irányított fénnyel rendelkező lámpatestek, melyek felül vagy alul hangsúlyosan emelik ki az adott falat. Például ez a kerti ívelt oldalfali lámpa kérhető meleg és természetes fehér fényű fényforrással.

A ház falára vagy a terasz oszlopaira felszerelt lámpák esetén mindenképpen szükséges az előre tervezés a villamos vezetékek kialakítása szempontjából. A lámpák felszerelése előtt érdemes a színhőmérsékletet és a fényerősséget meghatározni, hogy milyen erősségben világítsa meg az adott falat a fény, milyen erősségű fény szükséges az adott területre. Mind a kerek és a szögletes forma követői megtalálják számukra a tökéletes formát kínálatunkban. A különböző alakú lámpák más és más világítást biztosítanak, erről munkatársaink szakszerű tájékoztatást tudnak nyújtani érdeklődő vásárlóink részére.

2. Járdák, közlekedő utak megvilágítása – álló kerti lámpák az udvar méltóságteljes megjelenéséért

Járdák és egyéb közlekedő utak megvilágítására választhatunk tetszés szerinti álló kerti lámpatesteket. A lámpatestek a járda útvonalát hangulatosan kiemelve adnak fényt a biztonságos közlekedéshez. Az állólámpák használatának nagy előnye, hogy egy keretet alkotva emelik ki a járdát vagy közlekedő utat, így megteremtve a hely stílusát, mint egy fényes korlát vagy kerítés.

Nem szükséges, hogy az adott út szilárd burkolatú legyen, lehet kavicsos, vagy akár lehet maga a fű is, a lámpák egységet alkotva mutatják meg a közlekedés irányát. Minden járda, ösvény vagy közlekedő út szépségét emeli a megvilágítás, ez még egy kis pluszt visz szeretett kertünk kialakításába.
Az kerti állólámpa stílusában célszerű, ha alkalmazkodik a többi kültéri világításhoz, egységes képet teremtve a dizájnban. A lámpák elhelyezése nagy terület esetén tervezést igényel, a megfelelő fénymennyiség kialakítása miatt, valamint, hogy ne akadályozzon a szabad közlekedésben. Leginkább a gépkocsi behajtó és feljárónál lehetnek zavaróak a nem megfelelően felállított lámpatestek, nehézkes lehet a sötétben, rossz látási viszonyok közt kerülgetni egy zavaró helyen lévő oszlopot.
A kültéri állólámpák többféle mérete, magassága és formája széles körben biztosít lehetőség számunkra a tökéletes lámpa megtalálására.

3. Talajba süllyesztett lámpák – fák, cserjék, kerti szobrok kiemelő megvilágítása

A talajba süllyesztett lámpa alkalmazása még csavar egyet az adott útvonal trendjén. Kocsifeljárónk megvilágítására, de akár egy adott terület kiemelésére is alkalmasak a süllyesztett lámpák. A talajtól felfelé irányuló fényük egy időtlen választás számunkra. A lámpák beépíthetők talajba, kavicságyba, földbe, járdába vagy akár betonba, megbízhatóságuk hosszú tárva tervezett, karbantartást nem igényelnek. Egyik legjobb választás ez a csúcsmodern matt króm színű süllyesztett lámpa.

A dolgos hétköznapok végén egy süllyesztett lámpák mentén kialakított járdán végigsétálni kapunktól a házunk bejáratáig igen megnyugtató látványt nyújt, függőleges fényoszlopként sugározzák méltóságteljesen fényüket.
Az irányított lámpafejek tökéletes megvilágítást biztosítanak fáknak, cserjéknek, kertünk különleges szépségeinek. Ezt a világítás típust javasoljuk szobrok megvilágítására vagy egy adott tér kiemelésére. Irányított fényükkel pompásan emelik ki a számunkra szükséges részeket. Növényeink megvilágítása bámulatos stílust kölcsönöz kertünknek.

Akár kedvenc fánk, gondozott tujasorunk vagy egy kedves kis bokrunk van a kertben, megvilágításuk pazar hangulatot kölcsönöz, semmi esetre se hagyjuk ki ezt a típusú világítást kertünkből. Tavasszal a rügyező fákban, nyáron és ősszel a színekben, télen a lehulló hó fényét emeli ki kerti süllyesztett világításunk.

4. Terasz világítások – mennyezetre, falra és oszlopokra, valamint álló világítások


A terasz világítás az a téma, ahol nincs megállás a fantáziának és a lehetőségeknek. Webáruházunk széles stílusban és méretben kínál IP 44 védettséggel ellátott mennyezeti lámpákat, melyeket nyugodt szívvel választhatjuk teraszunk fő világításának.
Ezen világításunk mellett szükséges jól látnunk, hiszen a családi közös étkezések, a baráti kártyapartik alkalmával fontos szerepe van a megfelelő mennyiségű fénynek. Emellett fontos szem előtt tartani, a hangulatos beszélgetéseket általában egy meghitt atmoszféra, egy kevésbé hangsúlyos megvilágítás indítja el.

A LEDmaster kínálatában, a terasz mennyezetére kínálatunk csak olyan lámpákból áll, amelyek vízállóak és zárt kialakításúak. Miért fontos ez? Mert az apró kis repülő éjjeli rovarok nem tudnak belekerülni a lámpa búrájába. Nem fog lámpánk egy bizonyos mennyiségű használat után hemzsegni az ízeltlábú tetemektől, ami valljuk be nem egy esztétikus látvány.
Teraszunk oldalfalaira érdemes választani a mennyezeti világításhoz passzoló fali világítást. Amennyiben teraszunk nyitott, gondolkodjunk álló kerti lámpatestekben, színben és stílusban itt is megoldható az egységesség a modern feketétől a dizájnos antracit szürke színig bármi elérhető, csak döntenünk kell. A különböző magasságú álló lámpatestek használata egy nagyon egyedi hangulatot és megvilágítást eredményez imádott teraszunknak. Kertvilágításunk tervezéskor alaposan gondoljuk át, melyik az a terület, ahova mindenképpen érdemes kalkulálnunk talajba süllyesztett lámpákkal javasolt a sarkokban vagy egy-egy oldal mentén gondolkodni elhelyezésükben. Ha ezekkel a lámpákkal megvolnánk, jusson eszünkbe a led szalag határtalan felszerelési lehetősége. Egy vízálló RGB led szalaggal megvilágított teraszlépcső mindent visz. Álmodjuk meg színváltós led szalagokkal körbevonva teraszunk tartóoszlopait, sose unjuk meg a látványt. Világítsuk meg körbe teraszunk burkolatát vagy mennyezetét, webáruházunk többféle méretben előre összeállított led szalag csomagokat kínál és egyedi igények megvalósításában is segítséget nyújt.

5. Napelemes világítás – villanyvezeték nélkül kertvilágítás, jó ötlet vagy sem?

Ha hosszútávon is élvezhető kerti fényforrást keresünk, akkor felejtsük el a barkácsáruházakban kapható napelemes kültéri lámpa megoldásokat. Lehet, hogy rövidtávon spórolunk, mert nem verjük magunkat költségekbe az elektromos vezetékelés miatt, de ha hosszú távon gondolkodunk és megtehetjük, akkor mindenképpen villamos hálózatról üzemeltethető világításokat válasszunk házunk külső területeinek megvilágítására.
A napelemes lámpa használatával egy pénztárcakímélőbb megoldást használunk, mert nem szükséges a vezetékelés, a tervezés, a beépítés, így egy gyorsabb eredményt érünk el alkalmazásával. Ha lehetséges olyan típust válasszunk, amelyben az elem vagy akkumulátor cserélhető, megkímélve magunkat a bosszúságtól, amit az éppen csak pislákoló, halványan derengő lámpáknak nevezett bóvlik látványa nyújt. Kár vele elcsúfítani egy szépséges kertet.

6. Kültéri világítás, mint biztonsági megoldás (mozgásérzékelős lámpák)

Amikor a kültéri világítás, mint biztonsági megoldásról beszélünk, akkor a mozgásérzékelős lámpák kerülnek előtérbe. A mozgásérzékelős lámpa előnye, hogy akkor üzemel, amikor valóban szükségünk van a fényre. Olyan helyekre érdemes felszerelni, ahol nem létfontosságú a folyamatos megvilágítás, viszont, amikor ott tartózkodunk kimondottan nélkülözhetetlen a jó látáshoz a megfelelő fény. A lámpánk akkor üzemel, amikor a hatókörében mozgást észlel. Külterületünk több helyén is remek hasznát vehetjük, akár bejáratunk, garázskapunk, kocsibeállónk megvilágítására. Alkalmazzuk kertünk közlekedő utainak megvilágítására vagy udvarunk bármely pontjának kiemelésére. Kínálatunkban többféle méretben, hideg és natúr fehér színben is megvásárolhatók a mozgásérzékelős lámpák

7. Egyéb kiegészítő hangulat fények némi kreativitással vegyítve – avagy a karácsonyi lámpafűzér DIY újrahasznosítása, mint terasz hangulatvilágítás

DIY, vagyis “do it yourself” = csináld magad! Ebben a kategóriában szintén csak a képzelet szab határt, vagyis még az sem. Igen elterjedt manapság, hogy a kertben, a teraszok körül, egész évben fent hagyjuk a karácsonyi fényeket világítani. Ezek a díszítések minden esetben egy vidám, örömteli hangulatot idéznek, visszahozzák a téli karácsonyi meghitt, szeretettel boldog időszakot a szívünkbe. Ne is vegyük le, az oda kell. 🙂 Viszont, ha nyárról lévén szó spékeljük meg mécsesekkel és gyertyákkal is, azon kerti területeinket, amik megengedik. Nagyon mutatósak a teraszok sarkain, a teraszok körül egy-egy nagyobb méretű mécses, ezeket manapság jó nagy gyertyákkal szerelik fel, így hosszú ideig élvezhetjük az általuk teremtett hangulatot.

8. Cserélhető izzós vagy beépített LED-es megoldások? – mi az, amire sok lámpaboltban nem hívják fel a figyelmet, mielőtt beépített LED-es lámpát választunk, kitéve minket ezzel egy sor kellemetlenségnek?

Arról, hogy miért döntsünk a LED mellett, nagyon sok információ áll már a rendelkezésünkre. Kevesebb energiát használ, mint egy izzószálas vagy halogén izzó, hosszabb az élettartama, nem forrósodik fel és bírja a kapcsolgatást is. Hogy cserélhető izzós vagy beépített LED megoldást választunk, az nagyban függ attól, hova tervezzük az adott világítást és hány darabot. Ha a LED lámpában a LED fényforrás a lámpatesttel egybe van szerelve, nem cserélhető benne semmi, maga az egész LED lámpa cserélhető, ha bármi oknál fogva szeretnénk váltani, vagy esetleg elromlik a lámpa. Sokkal költségesebb az egész lámpát cserélni, mint cserélhető izzó megoldásnál, ahol csak beleteszünk egy új égőt.
Cserélhető izzós megoldás lehetővé teszi, hogy ha egy adott területen többféle lámpát szeretnénk használni, akkor ugyanazt a színárnyalatú izzót tudjuk beletenni, ezzel egységes fényt kreálni a térben.
Miért fontos mindez? Például rendelkezünk kültéri fali lámpával, mennyezet és állólámpával is a teraszon. Nem valami esztétikus, ha mondjuk a fali lámpa által sugárzott fény melegfehér, az állólámpa pedig hidegfehér fénnyel világít. Ha tehetjük, válasszuk ugyanannak a gyártónak ugyanazon típusú izzóit mindegyik lámpatestbe. Azért fontos ugyanattól a gyártótól beszerezni mindegyik égőnket, mert a melegfehér és hidegfehér színárnyalatok gyártónként más színhőmérsékletet takarhatnak. Alapszínben a meleg fehér szín kicsit sárgás árnyalat, 2500-3200 K, a natúrfehér 4000-4500 K és a hidegfehér 5000-6500 K színhőmérsékletet jelent, de nem ritka a 8000-9000 K hidegfehér színárnyalat sem. Felhívjuk a figyelmet, hogy már +/- 200 K színhőmérséklet is nagy eltérést mutathat a kibocsájtott fény színét illetően. A színhőmérséklet fel van tüntetve minden esetben a termék dobozán, de ha elakadnánk a Ledmaster munkatársai szíves rendelkezésre állnak.
Webáruházunkban megtalálhatunk egyszínű és színváltós RGB izzókat is. Bátran válaszunk valami mást, ezzel új színt adva életterünknek.
És még egy jó tanács, nem csak a kerti világításokra gondolva, hanem az összes fényforrásunkra; ha megtehetjük, vegyünk mindig +10% cserét (tehát 10 db lámpánál 11 db izzót), hogy minél tovább tudjunk gyönyörködni a homogén fényt sugárzó gyönyörű lámpáinkban.

Ha maradt kérdésed a fentiek elolvasása után a kertvilágításod illetően, fordulj szakértőinkhez telefonon: +36704328925, vagy írd meg a kérdésed e-mailben az info@ledmaster.hu címre.