Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

10 dolog, amit biztosan nem tudtál a Rubik-kockáról

2014-05-19

Ryan Gosling a Drive-ban játszadozott vele, popsztárokat babonázott meg, tömegeket tett függővé, és a legmenőbb street artosok is imádják. 40 éves a Rubik-kocka.

1. Az első Rubik-kocka kirakó bajnokságot 1982-ben rendezték az NSZK-ban. Akkor Ronald Brinkmann 19 másodperc alatt rakta ki a kockát, a 18 éves holland Mats Valknak 2013-ban viszont már csak 5,5 másodpercre volt szüksége a mutatványhoz. Valk teljesítménye nem sokkal marad el a robotok által tartott 3,2 másodperces rekordtól sem.

2.  Rubik Ernőnek 40 éve kb. egy hónapba telt, míg elsőre ki tudta rakni saját találmányát.

3. A ma már a világ minden pontján ismert logikai játékot Amerikában először Gábor Zsazsa mutatta be 1980-ban. A magyar származású amerikai színésznő az eseménynek még egy nagyszabású hollywoodi partit is rendezett.

4. Mióta kereskedelmi forgalomba került, világszerte több mint 500 millió darab kockát adtak el, és minden hetedik ember játszott már Rubik-kockával.3. A ma már a világ minden pontján ismert logikai játékot Amerikában először Gábor Zsazsa mutatta be 1980-ban. A magyar származású amerikai színésznő az eseménynek még egy nagyszabású hollywoodi partit is rendezett.

5. Bűvöskocka tematikára akár egy húzósabb mozimaratont is lehetne szervezni: ArmageddonDonnie DarkoDriveGépészEnter the VoidA John Malkovich menetA Simpsons családA csodálatos pókember – csak néhány azok közül a filmalkotások közül, amelyekben feltűnt a kocka.

6.  Hat évvel a játék feltalálása után alakult meg a Cubaholics Anonymus nevű szervezet azzal a céllal, hogy a "kockafüggőket" segítse leszoktatni játékszenvedélyükről.

7. A függőknek jó hír, hogy a manapság hódító Rubik Designnak is köszönhetően alig van olyan tárgy, amiből nem készült volna Rubik-kockás verzió: a párnák, bögrék és kulcstartók mellett a piacon beszerezhető akár Barack Obama-mintás kocka, Iphone, LED-lámpás kocka, stresszlabda, óra, vagy pl. fürdőköpeny is.

Kattints a képre a videóért!

8. A kockára már az 1980-90-es években művészeti irányzat épült rubik-kubizmus néven. A stílusnak Invader, a világszerte népszerű francia street art művész adott új lendületet a 2000-es évek elején.

9. Rubik-kockázni a popzenében is menő húzásnak számít, 1998-ban az akkor fénykorát élő Spice Girls Viva Forever című klipjében és a Maroon Five 2012-es Payphone című számában is feltűnik a tárgy.

10. A kocka eddigi legértékesebb példánya másfélmillió dollárt ér. Fred Cueller a játék feltalálásának 15. évfordulója alkalmából alkotta meg a Masterpiece Cube-ot, amihez aranyat, ametisztet, smaragdot és rubint használt fel.

 

Forrás:

http://hvg.hu