Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

-15 celsius fok és az elektromos autók

2017-01-15

 
Ma az a négy dolog, amit a GreenGo működtetői megtanultak ebben a januári hidegben?
 
Az elmúlt 2 hét a mínuszoké volt. Nem volt ritka a -15 fok sem, de néha egészen -17 fokig is lement a hőmérő higanyszála. Mit jelentett ez Magyarország első elektromos car sharing szolgáltatásának életében? A GreenGo sajtóközleményében négy pontban foglalta össze a tapasztalatokat.
 
 
Az első és legfontosabb:
az elektromos autó pontosan olyan, mint a mobiltelefon a sípályán. Hamarabb lemerül. Sőt, néha sokkal hamarabb. Az elektromos autókban pontosan ugyanaz a techológia biztosítja a működést, mint a mobiltelefonokban – az akkumulátor. Ez pedig a hidegben gyorsabban lemerül. Ha megy az autókban a fűtés, márpedig a mínuszokban ezt nagyobb hőfokkal el is várjuk, akkor meg egyenesen nagyon gyorsan le tudnak merülni az elektromos autók. Figyeljünk erre oda!
 
A második:
bármennyire is kezd népszerűvé válni az elektromos autózás a fővárosban, még mindig nagyon kevés a töltőhely. Egyelőre a kevés a fóka, sok a vadász helyzete van, ami azt jelenti, hogy ilyenkor a kevés számú töltőhelyen gyakrabban fordulnak meg az elektomos autók – ennek következtében néha a szokásosnál is többet kell mindenkinek várnia amíg rá kerül a sor. Ezzel számolnia kell minden elektromos autósnak télen Budapesten.
 
A harmadik:
igen, amikor fázunk, türelmetlenebbek vagyunk. Ebben a hidegben sokan vagyunk a töltőállomásokon, ilyenkor elkerülhetetlenül idegesebbek, feszültebbek vagyunk. A mi tapasztalatunk mégis az, hogy mintha az elektromos-közösség mégis jobban viselné az ilyen megpróbáltatásokat, “jobb fejek”, létezik – vagy legalábbis formálódik – egy igazi közösség.
 
Negyedik és legfontosabb:
A GreenGo-nál szabály, hogy másokat engedjünk magunk elé a töltőállomáson. Új szolgáltatóként kötelességünknek érezzük, hogy példát mutassunk más autós társainknak is. Ezért autóinkat leginkább csak éjszaka “off time” töltjük, amikor senki mást sem zavarunk, ebben a zord hidegben pedig, amikor időről-időre mi is rászorulunk a nappali töltéssel, mindenkit magunk elé engedünk.

Összefoglalva:
Elektromos autózni jó az év minden napján, és még akkor is ez a legkörnyezetbarátabb közlekedés Budapesten, ha télen néha kihívások elé állítanak minket az akkumulátorok. Ennek ellenére azt gondoljuk, hogy a GreenGo-nál jobb élményt télen sem kaphat az, akinek fontos a friss, fiatalos, trendi és környezettudatos közlekedés.
 
 
 
Forrás:
 
www.energiaoldal.hu