Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

1 percre sikerült megállítani a fényt!

2013-07-31

 

Az univerzum leggyorsabb dolgát sikerült a rekordot jelentő egy percig megállítani. A fény ennyi idő alatt mintegy 18 millió kilométert tenne meg teljes sebességgel – több mint 20 fordulót a Holdig.

„Egy perc rendkívül, de rendkívül hosszú,” mondta Thomas Krauss az angliai St. Andrews Egyetem optoelektronikai professzora. „Ez valóban egy fontos mérföldkő.”
 
 
A mutatvány lehetővé teheti a nagy távolságon történő kvantum kommunikációt.

A fény vákuumban másodpercenként csaknem 300 millió métert tesz meg, azonban fizikusoknak 1999-ben sikerült másodpercenkénti mindössze 17 méteres sebességre lelassítani, majd két évvel később teljesen megállítani, még ha a másodpercnek csak tört résznyi idejére is. Ez év elején pedig sikerült hideg atomok segítségével már 16 másodpercig is egy helyben tartani.

 

Csíkos fény

Az egyperces határ áttöréséhez George Heinze és a németországi Darmstadt Egyetem munkatársai lézert lőttek egy átlátszatlan kristályra, atomjait két kvantum-szuperpozíció állapotba állítva. Ez egy szűk frekvenciatartomány számára átlátszóvá tette a kristályt. Heinze csapata ezután egy második sugárt lőtt ki, amit úgy ejtettek csapdába, hogy lekapcsolták az első lézert, azaz megszüntették az átlátszóságot.

A tárolási idő a kristály szuperpozíciójától függ. Egy mágneses mező kiterjeszti ezt, ugyanakkor megnehezíti a vezérlő lézer konfigurációját. Heinze csapata egy algoritmus segítségével hozott létre mágnes és lézer kombinációkat, így jutottak el ahhoz, amelyik egy percre csapdába ejtette a fényt.

A csapdával sikerült egy három csíkból álló képet is eltárolni, majd újból kinyerni. „Megmutattuk, hogy komplex információt lehet a fénysugáron tárolni,” mondja Heinze.

A fény több tíz másodperces tárolására az úgynevezett kvantum-átjátszó eszköznél van szükség, ami megállítja, majd újra kibocsátja a biztonságos kommunikáció során használt fotonokat, nagy távolságon is megőrizve azok kvantum állapotát.

Más kristályokkal akár hosszabb tárolási időt is el kellene tudni érni, mondja Heinze, mivel a jelenleg alkalmazott anyagot elég közel tolták fizikai határaihoz.

 

forrás:

http://www.mernokbazis.hu