Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

3D nyomtatott nevetést küldenek az űrbe

2016-12-22

 
Hamarosan háromdimenziósan nyomtatott emberi kacaj hódíthatja meg a világűrt, ráadásul egy alkalmazás segítségével elméletileg bárki feltöltheti a saját nevetését is. A #Laugh projekt keretében ugyanis Eyal Gever izraeli művész az emberek nevetéséből készít nyomtatott szobrot az űrbe.

A NASA-val együttműködve Eyel Gever izraeli művész azon dolgozik, hogy elkészítse a világ első, „gravitációmentes környezetben megalkotott” szobrát.

A Tel Avivi művész egyben elhatározta, hogy valami egészen „egyedi”, az emberiségre jellemző művet küld a világűrbe. Csakhogy rögtön ekkor el kellett gondolkoznia azon, hogy vajon mi lehet, ami egységes az emberiségben, illetve, ami jól körülírhatja az embereket. Természetesen a másik felmerülő probléma az volt, hogy ennek a motívumnak fizikai formát is kellett kapnia, mivel szoborról van szó.

Gever ugyanakkor ezt a problémát is megoldotta, amin nem is kell meglepődnünk, hiszen a korábbi munkái alapján is felfigyelhettünk már arra, hogy rendkívül innovatív módon ötvözi a kifejező műalkotásokat a tudománnyal.

„Érzelmeket készítek, amelyek egy kódból érkeznek” – mondta a művész elárulva, hogy a nevetést választotta a szobor témájának – „Ez a legcsodálatosabb kifejezése az emberiségnek.”

#Laugh projekthez Eyal Gever egy iOS-os alkalmazást is készített, amelynek segítségével bárki feltöltheti a saját, egyedi és rá jellemző nevetését, kacaját, vagy kuncogását...

Az alkalmazással a nevetés alapján valós időben készülhetnek el a háromdimenziós, egyelőre csak virtuális „nevetésszobrok”, amelyek többek között a hahotázásunk tulajdonságainak függvényében gyűrűhöz, kockához, vagy akár „tüskés” kis alakzatokhoz hasonló formát öltenek. Ezeket meg is lehet osztani az ismerősökkel és barátokkal.

Ezt követően a közönség szavazhat arról, hogy melyik nevetést találják a legszebbnek – a közönség kedvenc nevetését pedig háromdimenziósan kinyomtatják 2017 januárjában a Nemzetközi Űrállomáson, majd pedig egy „űrsétára” küldik.

Ezzel sokaknak lehetősége nyílik arra, hogy nevetésükkel akár hozzájáruljanak az első, „gravitáció-mentes környezetben elkészített” szobor megalkotásához. 

 

 

Forrás:

www.eloben.hu