Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

5 tipp, amitől minden szoba azonnal stílusosabb lesz!

2016-04-14

A többi kreatív szakmához hasonlóan a lakberendezés és a dizájn sem sajátítható el könyvből, rengeteg személyes, spontán és intuitív mozzanata van. Ettől még akad néhány szabály, aminek a követésével nem lőhetünk mellé: pillanatok alatt látványos eredményhez vezetnek. Ezekkel az ötletekkel gyorsan és professzionális módon javíthatsz bármelyik szobádon!

 

1. A festék marad utoljára

Logikusnak tűnik a festéssel kezdeni egy szoba berendezését vagy átalakítását, mi mégsem ezt javasoljuk. Rengeteg típusú, tónusú és árnyalatú festék közül választhatunk, és ezek minden egyes  térben más és más hatást keltenek. Az eltérő fényviszonyok miatt egyáltalán nem biztos, hogy ami jól mutatott a régi lakásban, az új otthonunkban is ideális lesz. Olyan színt érdemes választani, ami harmonikusan illeszkedik a szoba bútorzatához, díszítéséhez, szőnyegéhez. A tökéletes összhatáshoz érdemes ezek beszerzése után kiválasztani a megfelelő falfestéket.

 
 
 

2. Hagyjunk teret a bútoroknak

Próbáljuk elkerülni a szoba túlzsúfolását. A könnyed, levegős berendezés elegendő teret biztosít a szabad mozgáshoz. Pénztárcánknak is jó hír, hogy nem szükséges sok bútort felhalmozni. Egy kényelmes, finom borítású fotel eleganciája is könnyebben érvényesül, ha nem veszik el a többi tárgy tengerében.

 

 
 
3. Fontos a fókuszpont
Minden történetnek van egy hőse, mellette pedig kevésbé fontos karakterei is. Ez alól a dizájn sem kivétel: ki kell választani azt a „sztárt”, ami a szoba meghatározó eleme lesz. Nem lehet minden elem főszereplő, az csak vizuális káoszhoz vezetne: a fókuszpont segít elrendezni a teret, megfelelő helyre irányítja a tekintetet. Ez lehet egy kandalló, egy műalkotás, de akár egy látványos fejvég is az ágynál. A lényeg, hogy azonnal magára kell vonnia a figyelmünket.

 

 


 

 

 

 

 

4. Rendezett gyűjtemények

Kegyetlenül hangzik, de nem szabad csak azért kitenni egy gobelint nappaliba, mert még a nagymamánktól kaptuk. Amennyiben nem illeszkedik a szoba stílusához, érdemes új helyet keresni neki, esetleg egy másik helységben. A szívünknek kedves gyűjtemények, kézműves darabok kiállításakor figyelni kell arra, hogy színben egységesek legyenek, és érdemes észben tartani Coco Chanel híres mondását is: „Mielőtt elhagynád a házat, nézz bele a tükörbe, és vegyél le egy kiegészítőt!” A design területén is tudni kell megálljt parancsolni magunknak.


 

 


5. Játék a fényekkel

Semmi sem emelkedik ki, ha minden egységes megvilágítást kap. A drámai hatás változatos, rafinált és gondosan elhelyezett fénytestekkel érhető el. Az profik a lámpák esetében is „rétegekben” gondolkodnak. A legerősebb fényt kapja az előzetesen kiválasztott egy vagy két központi elem (fókuszpont), a szoba többi része pedig lágyabb hangulatvilágítással tehető igazán izgalmassá. Nézz körül óriási választékunkban, hogy megtaláld otthonra a tökéletes világítást!

 

 

 

 

Forrás:

www.lakaskultura.hu