Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

6 egyszerű tipp, hogy ne legyen por a lakásban

2016-09-24

 
Gondolom nem csak velem történt már meg az, hogy egy kiadós nagytakarítás után, már másnap ugyanolyan porosnak láttam a lakást. Ez egy bosszantó dolog, azonban konkrét megoldás a problémára még nincs. Vannak azonban házi praktikák, melyekkel csökkenthetjük a por mértékét. Íme, 6 egyszerű tipp, amivel kevésbé lesz poros a lakásod.
 
 

#1 Szellőztess rendszeresen

Tévhit, hogy a szellőztetés során száll be a por a lakásba, sőt, ahhoz hogy kevesebb legyen belőle, muszáj kicserélni a lakás levegőjét. Fontos azonban tudnod, hogy érdemesebb a kora reggeli, párásabb órákban megtenned ezt, mert ilyenkor még nem annyira száraz a levegő.

 

#2 A takarítás menete fontos

Ha maximális hatást akarsz elérni, ebben a sorrendben takaríts: portörlés, szellőztetés, porszívózás. Plusz pont, ha vizes ronggyal törlöd át a dolgokat, így még kevesebb por száll fel a tárgyakról.

 

#3 A titkos fegyver

Teregetés. Mindenki csinálja, de legtöbben, hely hiányában, csak a nappali egy kis szegletében vagyunk képesek ezt a procedúrát elvégezni. A lényeg: a vizes ruhákat rázd ki, mielőtt kiteregeted, valamint akkor is, amikor leszeded, de a második lépést sose a szobában csináld. Menj ki a folyosóra, erkélyre, kertbe… stb. és ott rázd ki őket. Ha így teszel, sokkal kevesebb por kerül a levegőbe.

 

#4 A kiteregetett ruha esete

A véletlen hozott össze ezzel a megoldással, de azóta is hálás vagyok a sorsnak. Ablakpucolás közben, akaratlanul is ráment az ablaktisztító a párkányra és az alatta lévő polc tetejére. Miután végeztem az ablakkal, feltöröltem a többi részen is a tisztítót és olyan tiszta lett a felület, mint még soha. Ezek után kb. 3-4 napig nem kell törölgetni, a folyadék taszítja a port.

 

#5 Vásárolj portalanító eszközöket

A portörléshez kitalált elektrosztatikus eszközök és mikroszálas rongyok sokat segíthetnek takarításkor. Ha ezekkel végzed el a feladatok nagy részét, tuti a siker.

 

#6 A porfogókat tartsd tisztán

Takaró, törölköző, lepedők, függöny… és még sorolhatnám. Ezek a nagy felületű anyagok csak úgy szívják magukhoz a porszemcséket. Azt javaslom, hogy, ha teheted, minél többször rázd ki őket, a függönyöket pedig fél évente mosd ki.

 

 

Forrás:

www.femcafe.hu