Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

A Holdra és a Marsra jellemző gravitáció mellett kell kifejlődniük az űrparadicsomoknak

2017-02-05

 
A jövőbeli Mars- és Hold-missziók asztronautáinak ellátására üvegházakat tesztel Eucropis nevű műholdján a német űrközpont (DLR). Az Eucropis várhatóan az év végén repül az űrbe a Space-X hordozórakétájával.
 
A legénység nélküli műholdon kis űrparadicsomokat akarnak termeszteni a zárt, tápláléktermelésre alkalmas, megújuló rendszerrel. Az Eucropis missziója során 600 kilométeres magasságban saját tengelye körül forog majd, eközben belsejében hat hónapon át a Holdra jellemző gravitációt, majd hat hónapon át a Marsra jellemző gravitációt teremt. Ennyi idő alatt kell 16 kamera előtt űrparadicsommá fejlődniük az apró magoknak.
 
Mikroorganizmusok gondoskodnak arról, hogy mesterségesen előállított vizeletből a paradicsomoknak hasznos trágya legyen. Másrészt egysejtű állatok (Euglena) is részt vesznek a misszióban. Ezek feladata, hogy a zárt rendszert megvédjék a felesleges ammóniától és gondoskodjanak az oxigénről.
 
Az egysejtűeknek és a paradicsommagoknak LED-fények biztosítják a nappali-éjszakai ritmust, nyomástartály gondoskodik a földi légkörről. A növényeknek hozzá kell szokniuk a csökkentett nehézségi erőhöz, a Holdon ugyanis a Föld vonzási erejének egyhatoda, a Marson egyharmada uralkodik (felszíni gravitáció a Holdon: 1,622 m/s², a Marson: 3,69 m/s², a  Földön: 9,807 m/s²).
 
Az Eucropis indítása után aktiválják a keltetőházat, amely ki lesz téve a holdbéli körülményeknek. Hat hónap után kezd működni a második üvegház a Mars-gravitáció hatása alatt. Ekkor a mikroorganizmusok, a paradicsommagok és az egysejtűek már fél éve ki lesznek téve az űrsugárzás hatásainak, csakúgy, mint egy Marsra tartó út során.
 
A műholdat a DLR irányítóközpontjából, a München közelében lévő Oberpfaffenhofenből irányítják, írja az MTI.
 
A Földön, például az Antarktiszon is tesztelni fogják a szélsőséges körülmények közötti zöldségtermesztést. Paul Zabel, a DLR mérnöke a III. Neumayer-állomás közelében egy éven át konténerben, mesterséges fény és tápanyagoldatok segítségével fog zöldséget termelni. „Célunk, hogy a legkisebb területen a lehető legtöbbet termeljük" – fogalmazott a szakértő. Egyébként a Nemzetközi Űrállomás asztronautái már ettek saját maguk termesztette űrsalátát.
 
 
Forrás:
www.index.hu