Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

A LED-sávok csökkentették a balesetek számát Bécsben

2016-02-14

Jelzőlámpák és -táblák mellett újabban LED-sávok figyelmeztetik a kanyarodó autósokat a villamosra Bécs néhány kritikus kereszteződésében. Egy LED-sor telepítése körülbelül 20 ezer euróba kerül. Eredmény: van, ahol nullára csökkent az ütközések száma.


A villamos érkezését villogással jelző LED-sávot telepítettek az osztrák főváros néhány olyan kereszteződésébe, ahol az autósok lekanyarodáskor rendszeresen figyelmen kívül hagyták a villamost. A jelzőlámpák és figyelmeztető táblák ellenére itt gyakoriak voltak az ütközések.

„Tulajdonképpen nagyon egyszerű technológiáról van szó. Egy lyukat fúrunk az útburkolatba, és belesüllyesztünk egy LED-lámpát úgy, hogy ne folyhasson be mellé a víz. A rádiójel-vezérlésű LED-ek villogni kezdenek, ha a kereszteződésbe ér a villamos” – magyarázza az újítás lényegét Johannes Yezbeck, a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien projektfelelőse. Egy LED-sor telepítése körülbelül 20 ezer euróba kerül.

Kísérleti jelleggel 2013-ban két kereszteződésben építettek be ilyen fénysort a villamossínek és az útsáv közé. A hernalsi és a floridsdorfi jelzőcsík olyan hatásos volt, hogy helyenként nullára csökkent az ütközések száma. Ráadásul a LED-sáv nagyon strapabírónak bizonyult, mert a tesztidőszak alatt mindössze egyszer fordult elő műszaki meghibásodás.

2016-ban most két további helyen, a Margaretengürtel és az Arbeitergasse kereszteződésében, illetve a Franz-Josefs-Kaion növelik a közlekedés biztonságát LED-sávokkal.
 
 
 
Forrás:
http://orientpress.hu/