Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

A Miniszterelnökség visszadobta az Orbán vejére kiírt közbeszerzést

2015-05-01

Miután korábban hétszer is rábólintottak ugyanilyenekre, a Miniszterelnökség ezúttal nem hagyta jóvá az Orbán Viktor vejének kedvező közbeszerzési eljárást. Most, hogy már a rendőrség is nyomoz, a Miniszterelnökség minőségellenőrzése is bekeményített, és nem engedte át az uniós elvekkel szembemenő, versenyellenes jászberényi kiírást. De akkor idáig miért csinálták ennek az ellenkezőjét?
 
Jászberényben értelmetlenül szűkre szabott feltételekkel írták volna ki a város 310 milliós közbeszerzési pályázatát, ami gyakorlatilag megszüntette volna a versenyt, és feltehetően csak Tiborcz István energetikai cége tudott volna indulni. Az ilyen értékű pályázati kiírásokat azonban előzetesen a Miniszterelnökségnek is véleményeznie kell, amely most először megtorpedózta a versenyellenes kiírást – tárta fel a Direkt36 a 444-en megjelent cikkben.
 
Jászberény ugyanazt a megoldást választotta a nagy értékű, EU-s forrást elkölteni kívánó pályázatánál, mint ami hét másik önkormányzatnál is működött: úgy írták volna ki a feltételeket, hogy azoknak valószínűleg csak egyetlen cég, az Elios Innovatív Zrt. felelt volna meg. Ez a cég Tiborcz Istváné, aki nem más, mint Orbán veje.
 
Az Elios által elnyert közbeszerzési kiírások mind nagyon hasonlítottak egymáshoz. Ezekben indokolatlanul nagy összegű referenciákat kértek, előírták még a cég alkalmazottainak a számát is. Bár nem volt szakmai indoka, csak LED-lámpás megoldásokat fogadtak el, és még az olyan apróságokat is meghatározták, hogy milyen színkódú festékkel szórják le a burákat. A mostani jászberényi pályázatot a korábbiakhoz hasonlóan Tiborcz korábbi üzlettársa, Hamar Endre cége, a Sistrade Kft. készítette elő. Márciusban az Index írta meg, hogy az Elios által elnyert közbeszerzések ügyében már a rendőrség is nyomoz.
 
Ezután derült most ki, hogy az újabb hasonló kiírásra már a Miniszterelnökség sem bólint rá.
 
"A meghatározott referenciakövetelmény álláspontunk szerint túlzottan összetett, és indokolatlanul szűkíti a versenyt
– írták a jászberényi tervezetről. Az ellenőrzésük szerint az nem felel meg sem a közbeszerzés alapelveinek, sem az unió által elvárt hatékony és eredményes pénzgazdálkodás elvének. „A terv harminc vizsgált pontjából tizenkettőt magas, további ötöt alacsony kockázatúnak találtak. A közbeszerzési eljárást már akkor sem lehet elindítani, ha csak egyetlen pontot is magas kockázatúnak minősítenek” – írja a Direkt36.
 
Ebben főleg az az érdekes, hogy az összes korábbi hasonló, Tiborczéknak kedvező önkormányzati kiírás még valamiért átment a Miniszterelnökség minőség-ellenőrzésén, pedig lényegileg akkor is ugyanazok voltak a feltételek, mint most. A Direkt36 megkérdezte a Miniszterelnökséget, hogy minek köszönhető a változás, ám idáig nem érkezett érdemi választ. „A Miniszterelnökség csak annyit közölt, hogy a kérdés nagyon összetett, ezért türelmet kérnek” – írják.
 
 
Forrás:
http://index.hu/