Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

A Nobel-díjas termék...

2014-11-18

 
Mivel idén a fizikai Nobel-díjat a kék LED-ek feltalálói kapták, úgy gondoltam készítek egy kis összefoglalót arról, hogy kiknek köszönhetjük a legtakarékosabb világítóeszközöket. Nélkülük cégünk nem tartana ott, ahol most van, és az emberek kénytelenek lennének továbbra is környezetre káros, energiapazarló izzókat használni.
 
Az angol Henry Joseph Round a rádiótechnológia területén helyezkedett el, és jelátvitellel kísérletezett. Egyik ilyen kísérlete során 1907-ben áramot vezetett át különböző anyagokon, melynek eredménye az lett, hogy némely anyag fényt kezdett el kibocsátani magából. Ez volt az első működő fénydióda, azaz az első LED. Miután azonban Round igazából egy új rádiós eljárást fejlesztett ki a tengerészet járművei számára, ezért a LED felfedezése homályba merült.
 
 
Akárcsak elődje, Oleg Vladimirovich Losev is rádiótechnikai munkája során fedezte fel ezt a jelenséget, de Ő sokkal részletesebb feljegyzéseket készített a témában. Tapasztalatait 1927-ben publikálta egy orosz újságban, és egészen 1941-ig számos írást adott közre a jelenségről. Kutatásai eredményét azonban nem ismerték el, mert a diódák által kibocsájtott fény intenzitása igen csekély volt akkoriban. Azonban feljegyzései nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy évtizedekkel később megszülethettek az első igazi LED-es fényforrások.
 
 
Az első gyakorlatban is használható LED-et 1962-ben készítette Nick HolonyakBár az 1900-as évek óta sok kísérlet foglalkozott a LED-ek előállításával, de csak a 70’-es évek elején sikerült az igazi áttörés. Holonyak azt jósolta, hogy egy nap a LED-ek helyettesíteni fogják a hagyományos villanykörtéket, ami mára már majdnem meg is történt. A világító dióda nélkül manapság elképzelhetetlen lenne az élet (A televíziótól kezdve, a legtöbb elektronikus készülékben és világításban megtalálható), de erre 30 évet várni kellett, így a szegény családból származó Holonyak nem gazdagodott meg találmányából. Nem csak a LED-ek köthetők hozzá, hanem a CD, DVD lejátszókban használt piros fényű félvezető lézert, és az első fényszabályozó megalkotását is neki köszönhetjük. Sőt, egy új nemzedékre is hatással volt, 1971-ben az Ő egyik tanítványa, Dr. M. George Craford alkotta meg az első sárga LED-et.
 
 
2005 októberében Michael Bowers, a Vanderbilt egyetem végzős hallgatója egy véletlen során feltalálta a fehér fényt adó LED-et. Apró kvantum pontok előállításával próbálkozott, ezért néhány nanométeres kristályokat hozott létre. Majd ezekre lézerfényt irányított, de maga Bowers is meglepődött az eredményen. Egy meglehetősen erős, mégis lágy, tehát hétköznapi világításra is alkalmas fényforrást kapott, ami egy kis átalakítás után, mára rengeteg háztartásban fellelhető.
 
 
2006-ban Shuji Nakamura kapta a rangos Millennium Technológia-díjat, idén pedig Nobel-díjat ért neki a fénydiódákkal és a kék lézerrel kapcsolatos kutatása eredménye és azok életminőséget javító hatása. A zsűri egyetértett abban, hogy az új megoldások idővel a legtöbb területen átveszik a hagyományos technológiák szerepét. Véleményük szerint a kutatómunka eredményeként az eddiginél ötvenszer hatékonyabb eszközök jelenhetnek meg és terjedhetnek el. A technológiának most egyéb területeken, így például a víz tisztításában szánnak szerepet, a megfelelő lézer ugyanis valósággal "megsütné" az ott található baktériumokat.
 
 
Kell annál több bizonyíték a LED-ek hatékonyságára és hasznosságára, hogy most már Nobel-díjjal is jutalmazták a feltalálóit?! Ha még mindig bizonytalan vagy, akkor nézd át kínálatunkat, jövő héten pedig legújabb termékeinket is bemutatjuk!
 
Kövess minket a Facebookon is!
 
 
 
Wábits Viktória
Első női műszaki LED szakértő
LEDmaster.hu
EMKE Kft.
H-6724 Szeged, Kenyérgyári út 4.
ertekesites@ledmaster.hu
www.ledmaster.hu
Ügyfélszolgálat:
(+36)70/432-8925
info@ledmaster.hu
Hétköznap 08:00-16:30 között nyitva