Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

A budapesti bringások látszódnak leginkább

2014-01-04

A kerékpárosok közel nyolcvan százaléka elől és hátul is jól látható lámpát használ – derül ki a Magyar Kerékpáros Klub felméréséből, mely során az ország minden táján 3274 kerékpáros lámpahasználatát vizsgálta meg.

Bár előnyük csökkent, az eddigiekhez hasonlóan ismét a budapesti bringások a legszabályosabbak. Az elől és hátul is kivilágított kerékpárok részaránya 79 százalékra nőtt, míg a lámpátlanok aránya 9 százalékon stagnált.

Ugyanez a két adat a nagyvárosokban 71 és 15 százalék, a 10 és 100 ezer lakos közötti településeken 68 és 16 százalék, a 10 ezresnél kisebb falvakban 57 és 24 százalék.  Az országos átlag 74 és 12 százalékra javult. Bár az összesített adatok szerint a kisebb települések számai rosszabbak, a legnagyobb javulás is itt mérhető a 3 év alatt, vagyis elindult a felzárkózás a városi biciklistákhoz. A kerékpárosok többsége már alig használ dinamós lámpát, inkább energiatakarékos LED-es lámpákat vesznek.

Az új szabályozás szerint egyébként a lámpák és a fényvisszaverő prizmák fényének 150 méterről is láthatónak kell lenniük, és fényvisszaverő prizmából már a kerékpár elejére is kell egy fehéret helyezni, nem csak egy pirosat hátulra. Viszont a küllőprizmát helyettesítheti a kétoldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület, és - a gyakorlatot figyelembevéve - a kerékpároson elhelyezett világítás is szabályos.

 

Forrás:

http://hvg.hu/