Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

A fű hibrid, a világítás LED, a cserék a tribünön ülnek az MTK-stadionban

2016-09-30

Deutsch Tamás, az MTK elnöke szerint a futballcsapat otthona, az új Hidegkuti Nándor Stadion Európa legmodernebb létesítményei közé fog tartozni, az ízlésbeli véleményeket pedig tiszteletben tartja.
 
A kék-fehér klub elnöke pénteki sajtótájékoztatóján mindenekelőtt a neten megjelent kommentekről beszélt, amelyek a pálya alapvonalai mögött elhelyezkedő betonfalak közelségét és látványát kritizálták. Megjegyezte, ezek a hozzászólók az elmúlt napokban úgy fogalmaztak meg sarkalatos véleményeket, hogy nem is látták, nem is láthatták még az elkészült létesítményt, hiszen a munkálatok továbbra is folynak.
 
Deutsch jelezte, a fal és az alapvonal között 7,5 méteres távolság van – a nemzetközi szabály 5 métert ír elő –, és természetesen labdafogó hálót is felszerelnek majd, ami megakadályozza a labdák visszapattanását. Az elnök kiemelte, Magyarországon öt, nemrég felépült vagy felújított stadionban – Ferencváros, Újpest, Debrecen, Mezőkövesd, Gyirmót – is kisebb az alapvonal és az építmény közötti távolság.
 
Hozzátette, október 13-án mindenkit szeretettel várnak a Sporting Lisboa elleni megnyitóünnepséggel egybekötött mérkőzésre.
 
Deutsch Tamás kijelentette, a bő másfél év alatt felépült stadion a nemzetközi és a hazai szabványoknak is tökéletesen megfelelő, különleges és modern megoldásokat alkalmazó aréna.
 
 
Az elnök két technikai részletre – amely különlegessé teszi az arénát – tért ki. A játéktér olyan technológiával készült, melynek lényege, hogy a természetes gyepszőnyegbe összesen 20 millió darab műanyag szálat helyeztek el. Ezt a fajta, úgynevezett hibrid gyepszőnyeget alkalmazzák többek közt a liverpooli Anfield Roadon, a manchesteri Old Trafford Stadionban, vagy éppen a milánói Giuseppe Meazzában.
 
Ezenkívül a világítás is speciális, hiszen a hagyományos rendszerrel ellentétben az új stadiont LED-rendszer világítja meg. Deutsch elmondta, Európában egyedül az Arsenal otthona, az Emirates Stadion van felszerelve ezzel a két rendszerrel – hibrid gyepszőnyeg és LED-pályavilágítás együtt.
 
Kiemelte, Magyarországon elsőként az MTK-nál alkalmazzák a brit országokban hagyományos megoldást, hogy a kispadok nem a pálya mellett helyezkednek el, hanem a nézőtér első sorában ülnek majd a cserejátékosok és a szakmai stáb.
 
Az új, 7,5 milliárd forintból épült – beleérve a bontást és a tervezést is – MTK-stadion az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 3-as kategóriájú létesítményének felel meg, ahol utánpótlás-, illetve felnőtt női válogatott mérkőzéseket, Bajnokok Ligája- és Európa Liga-selejtezőt is lehet rendezni.
 
 
Az elnök megjegyezte: az új stadionnal több nézőt is akarnak becsábítani, a régiben 1000-1500 közötti volt az átlagnézőszám, ezt szeretnék már a tavaszi szezonban felülmúlni, majd a jövőben, fokozatosan növelve, két-három bajnoki idény alatt nagyjából a 4000-es szám a cél.

Forrás: www.index.hu