Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

A légkondik döntötték meg az áramfogyasztási csúcsot

2015-08-18

A lakosság negyede használ klímaberendezést, a munkahelyek, bevásárlóközpontok, irodaházak, kereskedelmi egységek többsége ma már klimatizált. Ennek is köszönhető, hogy megdőlt a 2007-es áramfogyasztási csúcs.
                                
Az elmúlt napokban magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint a nyár többi napján, ennek ellenére a július 8-i áramterhelési csúcs nem dőlt meg, mert augusztusban az irodaházak, gyárak már csökkentett üzemmódban működnek. A szabadságok miatt kevesebben használnak légkondicionáló berendezéseket. Nyáron jellemzően a klimatizálás okozza a villamosenergia-rendszer terhelésének emelkedését. A rendelkezésre álló adatok szerint a hazai lakosság negyede használ valamilyen klímaberendezést, ha ezek hatékonyan működnek, akkor kisebb az áramfogyasztásuk, az elavultabb berendezések többet fogyasztanak.
 
 
A klíma gép minősége nagyban befolyásolja a gazdaságos üzemeltetést. Gazdaságosan akkor üzemel egy klímagép, ha minél nagyobb a hatásfoka. Ez azt mutatja meg, hogy egy egység elektromos áram segítségével hány egység hűtési teljesítményt kapunk. Minél nagyobb, annál olcsóbb az üzemeltelés költsége. Ezt nevezik COP és EER hatásfoknak. Úgy pl., ha 3,2kw-nál nagyobb a hűtőteljesítmény és a felvett villamos teljesítmény csak 1kw, akkor az A-s energiaosztályú. Ez a legjobb. De vannak ennél még jobbak is a 4 és 5-ös COP-s berendezések. Ezek nemzetközi besorolások. Az inverteres  vezérlés fokozatmentes teljesítményszabályozással állítja a kompresszor sebességét ill. a ventillátorokat. Csendesebb lesz az üzem és még inkább energiatakarékosabb.

Ha több szobát kell klímatizálni, akkor egyetlen (multi) kültérire több beltérit is rákapcsolhatunk általában 2-4-ig, de vannak ennél nagyobb rendszerek is. Ezeknek komolyabb áraik vannak, de csak egyetlen kültéri modul van. Nem "díszíti" sok gép a családi házat., helytakarékossági-, esztétikai-, zajvédelmi szempontok alapján előnyös.
 
A Magyar Villamos Rendszerirányító feladata, hogy akár extrém melegben is biztosítsa az országban szükséges villamos energiát. A MAVÍR július 8-án azt jelentette be, hogy aznap valószínűleg elérte idei nyári maximumát a villamosenergia-terhelés és 6456 megawattos (MW) negyedórás bruttó átlag csúcsértéket mértek. A nyári csúcsterhelés eddigi rekordja a 2007-ben regisztrált 6320 megawatt volt. Az idei csúcsterhelés 33,7 Celsius fokos, délben mért országos átlaghőmérséklet mellett alakult ki.
 
 
Forrás: