Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

A legújabb eljárás a LED-es palántanevelés

2015-05-18

 
Komlósi Imre feketegyarmati nagybani zöldségtermesztővel azért érdemes rendszeresen elbeszélgetni, mert a palántanevelés, illetve a zöldségtermesztés tekintetében folyamatosan újítani, korszerűsíteni próbál, gyakran meghökkentő eljárásokat alkalmaz.

Amint beszélgetésünk elején előrebocsátotta, idén eddig a palántanevelésen volt a hangsúly, ugyanis nagyon sok megrendelése volt tökbe oltott dinnyepalántára, de paprika-, karfiol- és zellerpalántára is komoly igény mutatkozott. A rendelésre termelt palánták mellett sem mondtak le a szokásos kultúráról, a fejes saláta folyamatos előállításáról, amit úgy időzítettek, hogy akkorára kelljen begyűjteni az első termést, amikor végeznek a palántaneveléssel. A közel 900 négyzetméteres termőterületen folytatott palántanevelést már tavaly előkészítette, amikor korszerűsítette, kibővítette a sátrak fűtőberendezését. A meglévő területet többszörösen hasznosították, ugyanis egyik palántafajta helyére a másik került. E munka nagyon sok odafigyelést igényel, mert a hideg időszakban szükséges állandó hőmérséklet fenntartása mellett folyamatosan ellenőrizni kell a nedvességtartalmat, a tápanyag adagolását a vetőtálcákban növekedő palánták megfelelő fejlődéséhez. A palánták felvásárlási ára nagyban függ a nevelés periódusától, az átadásakor meglévő növekedési állagától. Van olyan megrendelő, akinek csak el kell vetni magvakat, hogy a már kikelt kultúrát maga nevelje tovább, mások viszont kiültetésre elkészített méretet kívánnak átvenni, ez esetben az eladónak sokkal több vele a munkája, a befektetett energia.

LED-megvilágítással hatékonyabb

Január elején egyik ismerőse oltott uborkapalántákat igényelt, egy másiknak paradicsompalántát nevelt, méghozzá LED típusú fénnyel megvilágítva. Január elején nagyon rövidek a nappalok, ezért hiába biztosítja az állandó meleget és a nedvességtartamot, ha nincs elég fény. A LED típusú világítás csupán azokat a fényelemeket tartalmazza, amelyek szükségesek a növekedéshez és a fotoszintézishez. Ehhez vásárolt egy eredeti, gyári készítésű LED-es világítótestet, amihez hasonlót az interneten megrendelt, megvásárolt alkatrészekből barkácsolt, feljavítva a növekedésben nyújtott hatékonyságukat. A kísérletezéshez szükséges ötleteket a világhálóról szerzi be, dolgozza ki, fejleszti tovább a saját igényei szerint. A LED-es megvilágítás nem új keletű, már évek óta nyomon követi, de eleinte igen kezdetleges volt a technológiája, a vele kapcsolatos ismeretanyag.

Most már viszont köztudott, hogy a fényerősséghez mért fogyasztása 1/20-a a szokványos villanyégőkének. A fény elemi fontosságú a palánták fejlődésében, hiszen a paradicsompalántára jellemző, hogy a fürt megjelenésétől 7 hét alatt differenciálódik rajta a virágok száma. Ha ebben az időszakban nem kap megfelelő tápot, meleget, nedvességet, illetve fényt, nem fejlődik ki rendesen az első fürt paradicsom. Amellett, hogy a LED-es fény alkalmazásával lerövidül a palántanevelési időszak a szokványos 6 hétnek a felére, az első fürtön általában 8 virág, illetve paradicsom fejlődik ki. Mivel az oltott uborkapalánták fejlődésekor nem volt az egész sátor betelepítve LED-es megvilágítással, azokon nem tudta nyomon követni ennek a hatékonyságát. Idén mintegy 80 ezer szál tök alapba oltott dinnyepalántát állítottak elő, de egy megrendelő még a napokban is megkereste egy különleges, kései dinnyefajtának a tök-alapba történő oltásával. Állítólag azok 15-20 kilósra is megnőnek.

A saláta mellett folyton kísérletezik

A megrendelőket illetően nem panaszkodhat, hiszen még a dinnye őshazájából, az olténiai Dăbuleniból is érdeklődnek nála oltott dinnyepalánták, illetve a velük kapcsolatos termesztési gondok miatt. Karfiolpalántákat Kovászna megyébe, dinnyepalántát Temesvártól Szatmárnémetiig számos megrendelőnek oltott, hiszen a felvásárló üzletek területi képviselői terjesztik munkájának a hírét. Mivel a legtöbb kertész termeszt paradicsomot vagy más zöldségféléket, ezért maga olyanokon gondolkozik, amelyeket mások nem termesztenek. Ezeknek a fejlődését nyomon követi, egy külön erre a célra használt füzetben pontosan feljegyzi a tapasztalatait.

Idén hideg fóliasátorban korai sárgadinnyét kíván termeszteni, az már egy hónapja ki van ültetve, tele van virággal, ezért egy méhésztől kért két család méhet a beporzásukhoz. Mivel tavaly igen szépen termett a Centro fajtájú korai sárgadinnye, idén is ilyet ültetett. Természetesen a saláta folyamatosan terem, jelenleg is mintegy 60 ezer szál ki van ültetve egy-egy hét eltéréssel, hogy mindig legyen friss áru. Az elmúlt héten kereste meg a Profi üzletlánc – amelynek jelenleg 300 üzlete van, de további 200-at akarnak az országban megnyitni – menedzsere, aki közvetlenül a termelőtől akar vásárolni, kiiktatva a közvetítőt, aki talán a legtöbbet keresi az üzleten.

A legújabb „vívmányról”, a termelői bizonylatról Komlósi Imrének nincs jó véleménye, hiszen megkapta a hármas lapokkal ellátott, 50 lapból álló nyugtatömböt, ami azt jelenti, a továbbiakban minden szál értékesített palántát vagy salátát megadóznak. Eközben a feketegazdaság 80%-át kitevő hamis cégek, illetve az adózást kijátszó nagyvállalatok továbbra is szabadon termelhetik a veszteséget az országnak.

Ezzel együtt a továbbiakban is a LED-es megvilágítással előállított palánta-, illetve salátatermesztésre kíván koncentrálni. Nagy segítségére van a 21 éves fia, Edvin, aki éppen ottjártamkor ért haza Nagyváradról, ahova friss uborkát szállított. Tavaly augusztus óta rendszeresen ő szállítja az árut a nagyváradi nagybani piacra, ezért az apa itthon irányíthatja a termesztést.

Biztos tőke, a jól végzett munka

Beszélgetés közben végigjártuk a palántanevelő fóliasátrakat, megtekintettük a LED-es fényforrásokat, amelyeknek télen van igazán nagy jelentőségük, amikor a rövid nappalokat meghosszabbítják, egyenként 12 négyzetméternyi palántanevelő ágyást megvilágítva. Megmutatja a beoltott palánták technológiájának a fázisait, a sötét-tartástól a megerősödött formáig, de megnézhettük az ültető-tálcákba egyenként vetett fejes saláták növekedési fázisait is. Komlósi Imre pontos magyarázattal szolgált minden fejlettségi formához. A zöldségtermesztés életének fontos részét képezi, mert ebből nem lehet ugyan meggazdagodni, de a jól végzett munka, a keze alól kikerült minőségi áruk jóvoltából kialakult népszerűsége messze földről is Feketegyarmatra csábítja a megrendelőket, tanácsért gyakran hívják az oltyán dinnyetermesztők is.
 
 
 
Forrás:
Balta János
nyugatijelen.com
http://erdely.ma/