Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

A nyakörv, ami megmutatja, hogyan érez kedvencünk

2016-11-01

 
A színét változtató nyakörv „jelzi”, ha a kutya izgatott vagy ideges lesz – ami adott esetben a gazdája számára fontos jelzés lehet.
 

Bizonyára sokan emlékeznek még azokra a „vásári bizsukra”, amelyeket sok iskolás lány vásárol meg szívesen, az árusok ugyanis azzal kecsegtetnek, hogy a hő hatására színt váltó „hangulatgyűrűk” megmutatják, ki hogyan érez éppen... Első ránézésre a színváltó kutyanyakörv is hasonló szemfényvesztésnek tűnik, valójában azonban tervezője szerint ez tényleg fontos információt közölhet a kutyák gazdáival.

Egy japán biológus dolgozta ki a kutya „hangulatának” megfelelően színt váltó nyakörvet, amely egyszer még hasznos segítség lehet az ideges természetű, vagy nem megfelelően szocializált kutyák gazdái számára. Az idézőjelre azért volt szükség, mivel nem kifejezetten a kutya hangulatának, hanem elsősorban az állat szívritmusának megfelelően változik a nyakörv színe, utóbbiból azonban következtetni lehet arra, hogyan érzi magát éppen a kutyus.

 
 
 
 

 

Az Inupathy nyakörv tervezője szerint az eszköz képes jelezni, ha a kutya nyugodt, izgatott, boldog, vagy pedig leköti valami a figyelmét. A színváltó nyakörv akár a kezdő kutyatartóknak is segíthet abban, hogy a kutya ugatása mögött rejlő okokat pontosabban megismerjék, és így az állat igényeihez, illetve éppen aktuális hangulatához idomulva oldják meg a kihívásokat, vagy ebből okulva változtassák meg az állat mindennapi környezetét.

Joji Yamaguchi, a nyakörv megtervezője elmondta, hogy azért fogott bele az eszköz megalkotásába, hogy ezzel jobban megértse saját kutyája érzelmeit.

A BBC riportjában elárulta azt is, hogy a nyakörv kifejezetten a kutyákra van szabva, és ha például macskára helyeznénk azt, feltehetőleg alaposan „félretájékoztatna” minket, ugyanis a macskák szívműködése eléggé eltérő lehet a kutyákétól.

Ezidáig összesen több mint 30 kutyán próbálták ki az Inupathy működését, ami eddig a gyártók szerint sikeresnek mutatkozott. Mivel továbbra is lényegében tesztelési fázisban van a nyakörv, ezért akár a kutyák gazdái is részt vehetnek annak „finomabbra hangolásában”, és lehetőségük lesz elemezni a kutyák szívritmusának a hangulatukkal való összefüggését a nyakörv és a hozzá készített alkalmazás segítségével.

A nyakörv, amennyiben sikerül pontossá és megbízhatóvá tenni, hasznos lehet akár a kutyák kiképzéséhez is, hiszen az állatok reakcióját szinte azonnal érzékelhetjük, akár még az előtt, hogy a kutya más, feltűnő jeleit mutatná annak, hogy éppen hogyan reagál egy-egy őt ért ingerre.

Ezen felül az ideges kutyák környezetét az eszközzel úgy alakíthatjuk át, hogy minél kevesebb stressz érje őket, ugyanis a nyakörvhöz készült alkalmazás segítségével nyomon követhetjük akár azt is, hogy mire hogyan reagál a lakásban.

Elképzelhető például az is, hogy egy menhelyről elhozott, ismeretlen előéletű kutya esetében az első napokban hasznos lehet a kis kütyü arra, hogy alaposabban megismerhessük, korábbi élete során mivel kapcsolatban szerzett negatív tapasztalatokat a négylábú kedvencünk.

Joji Yamaguchi a BBC-nek elmondta, hogy szerinte a technológia nem csak az emberek, de az állatok életében is előnyökkel járhat majd, és nem érdemes a technológia által nyújtott lehetőségeket kizárólag az emberekre korlátozni.

 

Forrás: www.eloben.hu