Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Adót csalt egy napelemes rendszereket telepítő cég

2016-06-02

Könyvelője segítségével 24 millió forint áfát csalt el egy olcsó napelemes rendszerek tervezésével és kivitelezésével foglalkozó gyulai cég ügyvezetője, a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) pénzügyi nyomozói befejezték a költségvetési csalás miatt folytatott nyomozást és vádemelést javasolnak.
 
A NAV szerdai közleménye szerint az adórevizorok az ekáer-adatok elemzése során bukkantak egy olyan gyulai cégre, amely Belgiumból, Csehországból, Hollandiából, Németországból és Angliából szerzett be termékeket, de külföldi beszerzéseit adóbevallásában nem szerepeltette. Internetes weboldalán olcsó napelemes rendszerek tervezését, telepítését hirdette, és referenciamunkákat is jelzett.
 
 
Miközben a cég áfabevallásait nullás tartalommal nyújtotta be, egyik vevője saját bevallásában feltüntette, hogy egy hónap leforgása alatt csaknem 75 millió forint értékben vásárolt tőle.
 
Az ügy felderítésébe a dél-alföldi pénzügyi nyomozók is bekapcsolódtak. Az ügyvezetőnél és a könyvelőnél tartott házkutatás, valamint a partnerek adatai alapján megállapították, hogy a cég 24 millió forint áfát titkolt el. Az ügyvezető bankszámláit, gyulai ingatlanát és az eljárás alatt a kiskorú gyermekei nevére íratott ingatlanrészeit is zárolták, így a keletkezett kár teljes egészében megtérülhet.
 
Az ügyvezetőt és könyvelőjét jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt gyanúsítottként kihallgatták, velük szemben vádemelést javasolnak a Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészségnél – közölte a NAV.
 
 
 
Forrás:
www.energiaoldal.hu