Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Akkora óriáskerék épül, amekkorát még nem láttunk

2013-09-29

 

Hamarosan befejeződnek a munkálatai a világ legnagyobb, majdnem 170 méter magas óriáskerekének Las Vegasban.

A High Roller nevű építmény külső kerekét hétfőn emelték a helyére és így néz majd ki. Az óriáskereket immár a város minden pontjáról, még a repülőtérről is látni. A szerkezetet 2014 elején 1500 LED-égővel fogják kicsinosítani, és nem sokkal azután megkezdi működését. "Igazi jelkép lesz belőle" - mondta David Codiga projektigazgató. - Az óriáskerék akkor is a Las Vegas-i látogatás részét fogja képezni, ha az ember nem ül fel rá." A Caesars Entertainment Corp. vállalat által jegyzett komplexum egy 550 millió dolláros szórakoztatóipari beruházás részét képezi.

A 167,6 méter átmérőjű High Roller 30 méterrel magasabb, mint a 2000 óta működő London Eye, kilenc méterrel szárnyalja túl a kínai Star of Nanchang óriáskereket, amelyet 2006-ban helyeztek üzembe és 2,7 méterrel magasodik a 2008 óta forgó Singapore Flyer fölé. Las Vegas újdonsült büszkesége nagy méretű, rögzített kabinokkal fogja várni a látogatókat, akiknek fél órájuk lesz, hogy gyönyörködjenek a vegasi panorámában. A Caesars szóvivője, Christina Karas szerint a jegyárak nagyjából meg fognak egyezni a londoniakkal, vagyis egy utazás nagyjából 30 dollárba (6700 forint) fog kerülni.

A High Roller azonban valószínűleg nem sokáig élvezheti a világ legnagyobb óriáskerekének címét, New York polgármestere, Michael Bloomberg ugyanis már tavaly bejelentette ambiciózus terveit egy 190 méter magas, vízparton tornyosuló forgószörnyeteg megépítésére.

Emlékeztetőül: a budapesti Erzsébet téren, majd a Sziget Fesztiválon felállított Budapest Eye óriáskerék 65 méter magas volt.

 

forrás:

http://www.hvg.hu/