Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Alig fogsz hinni a szemednek: mesterséges napfényt csináltak LED-ek segítségével!

2015-02-22

 
Az emberi agyat és a kamerákat is megtéveszti egy új technológia. Úgy tűnik, mintha igazi napfényt látnánk.
 
Nehéz elhinni, de az alábbi képek egyikén sincs napfény. Egy olasz cég által fejlesztett megoldás LED-eket és nanorészecskéket használ, és ezek segítségével a természetben is működő Rayleigh-(fény)szórást utánozza le. Az eredményt természetes kék égnek és a nap által sugárzott meleg fénynek érzékeli az ember, a helyszíni beszámolók szerint a valóságban még élethűbb a hatás, mint a fotókon.
 
 
 
 
Bár az olasz vállalat és az Insurbia Egyetem által 10 éve fejlesztett technológia alkalmazása egyelőre igencsak drága (egy-egy ilyen “ablak” ára 16 millió forintnál kezdődik), ha elterjed és olcsóbb lesz, több területen is komoly hatása lehet.
 
A felhőkarcolók mellett a föld alatti mélyépítésű tornyok is népszerűvé válhatnak, ezek elterjedését ugyanis eddig az is akadályozta, hogy a földszintnél mélyebben lévő emeletekre már biztosan nem jut semmilyen természetes(nek ható) fény. Szintén jól jöhet a hatalmas plázákban lévő ablak nélküli üzletekben, metrómegállókban, illetve minden más ablak nélküli helyszínen.
 
Érdekesség, hogy a technológia három kivitelben is elérhető, az ablakok szimulálhatnak a trópusi, mediterrán és északi nappalokat is.
 
 
 
Forrás:
http://hvg.hu/