Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Áramot is termelnek a GE új magyar utcai lámpái

2014-01-28

Csúcsszínvonalat képviselő közvilágítási koncepció kifejlesztésén dolgozik a GE Hungary Kft. konzorciumi partnereivel – közölte a General Electric (GE) kedden.

A projektet a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) 571,2 millió forinttal támogatja.

A közlemény szerint a GE Hungary Kft., az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az MTA Természettudományi Kutatóközpont együttműködése keretében megvalósuló közvilágítási koncepció egy rendszerbe integrálja a legkorszerűbb, LED fényforrásokon alapuló világítást a napenergia-hasznosítással. 

Az E+grid rendszer intelligens vezérlőrendszerből, időjárás- és forgalomérzékelőkből, napelemekből, energiatároló akkumulátorokból, valamint LED-es lámpatestekből épül fel. A rendszer éves átlagban több energiát termel majd, mint amennyi a saját működéséhez szükséges – írja tájékoztatásában a GE.

A közlemény kitér arra, hogy intelligens világítási rendszerrel újítják fel az egyesült államokbeli San Diego belvárosának közvilágítását is, ez lesz az első város, ahol a GE LightGrid technológiát alkalmazzák. A projekt keretében összesen 3 ezer utcai lámpát cserélnek le.

Az innovatív technológia lehetővé teszi az energiafelhasználás mérését, így az önkormányzatok a tényleges fogyasztásnak megfelelően fizetnek. A fejlesztéssel a város 254 ezer dollár éves megtakarítást érhet el – jegyezte meg közleményében a General Electric.

 

Forrás:

http://hvg.hu/