Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Áramot termel a focilabda Afrikának

2014-02-18

Az amerikai Harvard egyetem diákjai kitaláltak egy új focilabdát, amely képes áramot termelni és raktározni. Amiért írunk róla, az egy igen érdekes üzlet modell, amivel a fejlett világot szeretnék meghódítani, miközben a termékkel Afrikát is támogatják.

Soccket egy focilabdába épített generátor, amely a labda rugdosása közben termelt energiát alakítja át elektromos energiává. A rugás során elnyelődő energiát elektromos árammá alakítja, és a focilabdába épített akkumulátorban tárolja. Az összegyűjtött energiával utána üzemeltethető bármilyen kisebb elektromos eszköz, például világítás, mobiltelefon, vagy tölthető elemek. Az adatok alapján egy kis LED lámpát 15 percnyi játékkal termelt energiával 3 óráig képes üzemeltetni.

A Kickstarteren két nap alatt 14 ezer dollárt szedtek össze közösségi finanszírozásban tavaly májusban. A sorozatgyártás idén indul. A focilabdát Afrikának szánják, de új kereskedelmi üzleti modellel. Drágább árfekvésben - 100 dollár - akarnak kialakítani egy olyan változatot, amit a fejlett országokban árulnak majd. Így egy kütyü megvásárlásával a kifizetett összeg fedezné egy eszköz adományázását a fejlődő országokban.

 

Forrás:

http://hvg.hu/