Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Átadták a megújult Szent István-barlangot

2014-07-18

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 170 millió forint uniós támogatást nyert a Szent István-barlang, a Kiskőháti-zsomboly, valamint a különösen védett Soltész-kerti-mésztufabarlang természeti állapotának megőrzésére.

Megújult a lillafüredi Szent István-barlang világítása. Az ilyen jellegű beruházásoknak köszönhetően látványosabban mutathatjuk be természeti kincseinket, elősegítve ezzel a természeti értékek védelmét és a környezettudatos gondolkodást is – jelentette ki a mai átadáson V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. Az elmúlt kormányzati ciklusban 184 természetvédelmi beruházás valósult meg mintegy 39 milliárd forintból, ebből a pénzből finanszírozták a lillafüredi projektet is. Az államtitkár megemlítette azt is, hogy az elkövetkező években a természetvédelem hasonló nagyságú támogatásban, 31 milliárd forintban részesül.

Szent István-barlang világítási rendszerét 1988-ban és 1989-ben építették ki, az elmúlt 25 évben a lámpatestek elavultak, ráadásul nagy mennyiségű hőt termeltek, így a fényforrások körül, valamint a nagy felületű cseppkőlefolyások, álló cseppkövek és cseppkőoszlopok megvilágított felületein zöld moha- és algaszőnyeg, úgynevezett lámpaflóra alakult ki.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2013-ban kezdett a beruházáshoz, LED-es fényforrásokra cserélték a természeti képződmény lámpáit, ezek nem bocsátanak ki hőt, energiatakarékosak és fényük szebbé teszi a cseppkőképződményeket és ennek köszönhetően megakadályozzák a cseppköveket pusztító barlangi lámpaflóra újratermelődését, terjedését, így hosszú távon biztosítható a fokozottan védett barlang természeti állapotának megóvása.  Az új világítási rendszer elsődleges eredménye az, hogy az átfogó vegyszeres kezeléssel eltávolított lámpaflóra már nem tud újból elterjedni, ez a világítástechnika nemcsak a barlang természeti kincseit védi, hanem a több lámpatesttel kialakított rendszer és a hagyományos izzók színével megegyező színhőmérséklet miatt szebb, részletgazdagabb is lesz a látványosság, miközben a korábban nem látogatható területek is megnyílnak.

 

Forrás:

http://greenfo.hu/