Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Az energiánk 20%-a szélerőművekből fog érkezni

2016-11-03

 

A szélenergia ipar legalább olyan gyorsan növekszik, mint a napelem ipar, ha nem gyorsabban. A GWEC kedden jelentette meg legújabb jelentését, miszerint 2030-ra globális szinten az energia 20%-a szélerőművekből fog származni.

 

A jelentésben továbbá azt is leírták, hogy ugyan a technológia továbbra sem olcsó, és sokkal nagyobb mértékű beruházásokra van szükség, mint a napelemes befektetéseknél, de a szélenergia hosszútávú előnyei sokkal kecsegtetőbbek. A GWEC becslése szerint globálisan 224 milliárd dollárt kéne minden évben befektetni a szélenergia iparba, hogy 2030-ra elérjük a kívánt szintet. És ha sikerrel járunk az azt jelentené, hogy évente 3,6 milliárd tonnával kevesebb széndioxidot engednénk a levegőbe.

wind1

Talán nem is gondolnánk, de Kína az egyik legkiemelkedőbb vezető ország, ha szélenergiáról van szó. Tavaly 17%-ra növelték a szélenergiából befolyó energia mennyiségét az országban, és jelenleg is további bővítéseket terveznek, még idén. Ezen kívül már született megegyezés abban, hogy 1.000 szénbányát fognak bezárni országszerte, ezzel is elősegítve a megújuló energiaforrásokba történő befektetéseket.

wind2

Azonban Kínának és még sok más országnak teljesen át kell alakítania a hálózat infrastruktúráját, ha teljesen ki szeretnék használni a megújuló energiaforrásokat. 2016 első félévében a szélerőművekből érkező energia 21%-a el is veszett Kínában, ez világszinten közelít a 40%-os veszteséghez. Ezért is olyan nehéz átállni a megújuló energiára, mert egy teljes hálózati infrastruktúrát kell lecserélni, mindamellett, hogy folyamatosan be kell fektetni magába a technológiába is, ami miatt kialakítják az új infrastruktúrát. Azonban a GWEC nem látja olyan sötéten a jövőt, ők határozottan állítják, hogy elérjük 2030-ra a kívánt 20%-os küszöböt.

 

Forrás: www.tisztajovo.hu