Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Barátkozz óriással - Tesztelték a Samsung legjobb táblagépét

2014-04-01

A Samsung által még 2011 őszén útjára indított Galaxy Note terméksorozat tagjainak közös vonása az átlagnál nagyobb kijelzőméret, illetve a lehetőség, hogy nem csak ujjal, hanem akár a mellékelt érintőceruzával is kezelhetjük őket. A Note-ok első körben okostelefonok voltak, aztán amikor kiderült, hogy milyen komoly érdeklődés mutatkozik az ilyen jellegű termékek iránt, a Samsung gyorsan tablet fronton is meghonosította a Note-géneket. Mi most a jelenleg elérhető legnagyobb tudású és egyben leghatalmasabb méretű delikvenst mutatjuk be, teljes nevén ez a Samsung Galaxy Note Pro 12.2 LTE.

Fotó: 

Gigantikus

Míg a kompakt tabletek általában 7 colosak, a középkategóriás modellek 8-9 colosak, a nagyobb példányok pedig 10 colosak, addig a Samsung legújabb versenyzője nem kevesebb mint 12,2 colos képátlón tárja elénk a különböző vizuális tartalmakat. Hogy jobban érzékeltessük, hogy milyen hatalmas méretről beszélünk: a Note Pro 12.2 kijelzőfelülete pontosan 50 százalékkal nagyobb mint az iPad Airben lévő 9,7 colos panelé.

Tesztünk alatt médiafogyasztáskor a hetedik mennyországban éreztük magunkat, azonban az Airhez képest közel 60 százalékkal nagyobb tömeget már rendesen megérezte a kezünk.

7 col a 12,2 ellen

Fotó: 

A kávák szerencsére kellemesen vékonyra sikeredtek, ahhoz viszont például már nem kevés ügyeskedésre van szükség, hogy az oldalt két kézzel fogott tableten valahogy megnyomjuk az alsó-középső gombokat.

Minőség, felszereltség

Ahogy azt már megszokhattuk, az oldalélen fémhatású műanyag díszcsík, a hátlapon pedig bőrhatású műanyag borítás található, ettől függetlenül a minőségérzet ezúttal nagyon is rendben van. A hátlap nagyon kellemes tapintásérzetet biztosít, valamint garantálja, hogy véletlenül ne csúszhasson ki hatalmas gép a kezünkből.

Fotó: 

A szokásos csatlakozók melletti szuperszéles microUSB 3.0 port elvileg gyors adatátvitelt és gyors akksitöltést ígér. De azért túl gyorsra még így se számítsunk, a 9500 mAh kapacitású (iPad Air: 8820 mAh) akkumulátor a 2 amperes töltő révén is csak lassan telítődik. Egy feltöltéssel mintegy 9-10 órás működési idő érhető el, ami teljesen korrekt.

Az alsó él üres, felül pedig a következők sorakoznak: bekapcsológomb, hangerőállító, mikrofon, infravörös port – ez utóbbi tévé távirányítására használható.

Elő a cerkával

A jobbfelső sarokból egy 115 milliméter hosszú stylus, az úgynevezett S Pen varázsolható elő, melynek nagyrésze matt fekete, a teteje pedig recézett felületű és ezüstszínű. Ha kihúzzuk a helyéről a cerkát, a kijelző jobbalsó sarkában máris felbukkan az Air Command nevezetű kis félkör alakú kezelőpult, melyen ötféle szolgáltatást érhetünk el közvetlen módon.

Fotó: 

Az Akciójegyzetre bökve felugrik a képernyőre egy virtuális jegyzetlap, melyre ha nem írunk extra csúnyán, akkor a kézírásfelismerő is kiválóan elvégzi a rábízott feladatot: a felismert karakterek azonnal el is menthetők a névjegyzékben, ezenkívül pedig akár rá is kereshetünk gyorsan a böngészőben az adott kifejezésre. A Kivágatgyűjtő megoldás lehetővé teszi, hogy a ceruzával kijelöljük és elmentsük a kijelző egy területét, a Képernyőírás révén a kijelzőn lévő tartalmakhoz megjegyzéseket írhatunk, az S Keresővel a telefonon és az interneten keresgélhetünk, de mind közül talán a legérdekesebb a Tollablak. Ez utóbbi lényege, hogy a kijelző egy adott részére odafirkálunk egy négyzetet, majd pedig arra a területre betölthetünk például egy számológépet, egy YouTube videót, vagy akár egy weboldalt.

Fotó: 

Számítógép helyett?

Bár a tabletek alapvetően nem a notebookok kiváltására valók, egyesek ilyen célzattal vásárolnak táblagépeket. A Galaxy Note Pro 12.2 LTE esetében pedig talán nem is fognak csalódni: az összes riválisánál jobban használható akár számítógépként is. A hatalmas kijelzőn megjelenő virtuális billentyűzet 15x15 milliméteres gombokat és 3 milliméteres térközöket vonultat fel, tehát a gépeléssel abszolút nincsenek gondok.

Aztán ott van a remek többablakos üzemmód, melynek révén egyszerre akár már négy alkalmazás is használható, és köztük természetesen működik a copy/paste, illetve egy appnak egyszerre akár több példánya is futtatható. És érdemes belegondolni abba is, hogy ha a kijelzőn négy ablak van megnyitva, akkor ezek mindegyike 6,1 colos, phablet méretű felülettel bír.

Fotó: 

Apró figyelmesség, hogy a microUSB portra Ethernet átalakítót is csatlakoztathatunk, tehát ez a tablet csak vezetékes netet biztosító vállalati környezetben is képes helytállni. És ha már internet: a Samsung hálózatgyorsító opciójával ugyanis megoldható, hogy a 4G/LTE mobilhálózat és a wifi sávszélességét összeadva internetezzünk, ami óriási sebességet jelent a gyakorlatban.

Mindezen képességek kihasználásához az erőt is szállítja a gyártó: tablet "agya" ugyanaz a Snapdragon 800-as chipset, mely a közelmúltban érkezett high-end okostelefonokból már ismerős lehet. A négy darab 2,3 GHz-es processzormagot felvonultató chipsetnek köszönhetően a gép minden próbánk során gyors volt, ebben egyébként a 3 GB RAM-nak is fontos szerepe van.

Az integrált tárhely kiviteltől függően 32/64 GB-os, ha pedig ez is kevés, akkor a microSD slotba akár 128-as kártyát is be lehet csúsztatni. Ezeket összeadva tárhely szinten is egyre közelebb jutunk a vállalati felhasználás igényeihez.

Képes rá

A képminőségre egyetlen rossz szavunk sem lehet, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az RGBW mátrixos LCD kijelző kellemesen magas, 2560x1600 pixeles felbontással bír. A pixelsűrűség 247 ppi, ami ugyan elmarad az iPad Air-féle 264 ppi-s értékhez képest, de még mindig elismerésre méltó szintet képvisel. Az egyszerre akár tíz ujjal kezelhető panel kiváló színvisszaadással bír és a fényereje is kellően nagy.

Fotó: 

A kijelző alatt egy nyomó- és két érintőgomb található, melyek közül az utóbbiak világítása remekül személyre szabható. Felül a szokásos közelségérzékelőn és fényszenzoron kívül egy 2 megapixeles kamerára lehetünk figyelmesek, ami mellesleg természetesen már Full HD-ben videózik. Szólnunk kell továbbá az intelligens képernyőzárról, -elforgatásról és -szünetről, melyek már a Galaxy S4-ről és aNote 3-ról is ismerősek lehetnek.

Ha pedig nem csak néznénk a képernyőt, hanem tartalmat is gyártanánk rá: az autofókuszos és LED-segédfényes hátoldali kamera révén 8 megapixeles fotók, illetve Full HD videók készíthetők, az persze már más kérdés, hogy mennyire viccesen mutat, amikor valaki egy ilyen repülőgép-anyahajó méretű tablettel képalkotásba kezd.

Fotó: 

Felhasználói felület és szolgáltatások

A jelenleg elérhető legújabb, tehát 4.4.2-es verziójú (KitKat) Android operációs rendszerre a Samsung legújabb felhasználói felülete lett ráhúzva. A 10,1 colos legújabb Note újdonsága volt a kijelző alsó részéről felfelé húzható úgynevezett "Saját folyóirat" feature, melyet most némileg továbbgondolt a Samsung. Az alapképernyőn maximum öt normál slide-unk lehet, azonban ezeken kívül kapunk három további extra oldalt is, melyek a Windows Phone-ról ismert csempés formában vonultatnak fel rengeteg folyamatosan frissülő személyes információt, illetve akár naptárt, vagy e-mail klienst.

Fotó: 

A főmenübe a jobbalsó sarokban lévő gombbal tudunk belépni, és itt 6x5 ikon fogad bennünket. A felülről lehúzható információs sávon minden fontosabb információ megjelenik, az oldalirányban szkrollozható gyorsgombokból pedig egyszerre hét látható.

Fotó: 

A jól használható névjegyzék négy részre (telefon, csoportok, kedvencek, névjegyek) van osztva, a böngésző gyors (és ilyen képátlón igazi élmény a használata), és nem hiányozhatnak a fedélzetről az olyan szokásos extrák, mint például az S Tervező, az S Note, vagy az S Voice, a hangszínszabályzós zenelejátszó és a feliratokat is jól kezelő videólejátszó.

A Remote PC révén bárhonnan távvezérelhetjük a számítógépünket (Samsung fiók kell hozzá), az e-Meeting a tárgyalásszervezésben segít, valamint kapunk még Cisco Webexet, Hancom Viewert, Dropboxot, Flipboardot, illetve New York Times és BusinessWeek appokat.

Fotó: 

Verdikt

Ha az emberek tömegesen vásárolják a hatalmas phableteket, akkor a tabletpiacon miért ne lehetne sikeres a Samsung egy gigantikus Note-tal? A dél-koreai gyártó apait-anyait beleadott a Samsung Galaxy Note Pro 12.2 LTE fejlesztésébe, melyben lényegében minden ma elérhető csúcstechnológia ott figyel. Ennek persze alaposan meg is kérik az árát, ugyanis a mobilnetes Note Pro 12.2 a cikk írásakor a legolcsóbban 235 ezer forintos áron szerezhető be, a csak wifis példányok pedig 210 ezer forintba kerülnek. Összehasonlításképp: a 32 GB memóriás, mobilnetes iPad Airért is nagyjából ilyesmi pénzt, 220 ezer forintot kérnek el.

 

Forrás:

http://hvg.hu/