Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Bécs LED-re vált

2016-04-24

2017 és 2020 között LED-es lámpatestekre cseréli a teljes közvilágítását az osztrák főváros. Ez 55 ezer fényforrást, és kétezer háztartás éves átlagfogyasztásának megfelelő energiamegtakarítást jelent.
 
„A LED-technológia számos pozitív tulajdonságot egyesít: több mint felére csökken az energiafelhasználás, a költséges karbantartások száma pedig minimalizálható. Ráadásul az új fényforrásoknak köszönhetően sokkal jobban ki tudjuk világítani a kereszteződéseket, ami növeli a közlekedésbiztonságot” – vélekedik Maria Vassilakou polgármester-helyettes a bécsi közvilágítás modernizációjáról.
 
 
A munkák 2017-ben kezdődnek és 2020-ban fejeződnek be, és városszerte 55 ezer lámpatestet érintenek. Az új LED-es technológiának köszönhetően a fényforrások élettartama a duplájára nő, a város pedig kétezer háztartás éves átlagfogyasztásának megfelelő energiát spórolhat meg. A döntés során olyan környezeti tényezőket is figyelembe vettek, mint a fényszennyezés vagy a fényforrások rovarvonzása.
 
A beruházás úgynevezett amortisations-contracting keretében valósul meg, vagyis a város tulajdonában lévő Wien Energie állja a beruházás költségeit előfinanszírozás keretében, a város pedig a modernizáció révén elért energiamegtakarításból fizeti azt vissza – várhatóan tizenkét év alatt. A lámpatestek cseréjét az MA33 (Közvilágítási Ügyosztály) alkalmazásában álló szakemberek végzik el.
 
Aki kíváncsi az új lámpákra, az Bécs belvárosában, a Dorotheergasséban megcsodálhatja őket, itt ugyanis már elvégezték a lámpatestek cseréjét. Azért itt, mert ebben az utcában állították fel 1687-ben a bécsi közvilágítás első 17 lámpaoszlopát.
 
 
Forrás:
www.energiaoldal.hu