Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Bedőlt a magyar Samsung egyik milliárdos beszállítója

2013-10-17

Megrendelés hiányában kilátástalan helyzetbe került a CU Electronics Europe Kft., amely fénykorában a magyarországi Samsung tévégyárának egyik legfontosabb beszállítója volt. A társaság tavalyelőtt még 7 milliárd forint feletti árbevételt hozott, de az egy évvel korábbihoz képest több mint 850 millió forinttal romlott a petőfibányai vállalat eredménypozíciója.

 

Felszámolási eljárás alá vonták a petőfibányai CU Electronics Europe Kft.-t, amely a Samsung jászfényszarui televíziógyárának egyik legnagyobb beszállítója volt. A felszámoló a Mátraholding Zrt.

A 2001. november második felében még Dongyang Creditech Hungária Alkatrészgyártó Kft. néven alapított társaság a hagyományos képcsöves technológiához szállított préselt műanyag és fém alkatrészeket. A 40 millió forint jegyzett tőkével létrehozott társaság alapítói között a többségi tulajdonos dél-koreai anyavállalat mellett két dél-koreai magánszemély is szerepelt, a főtevékenység a cég fennállása alatt mindvégig elektronikai alkatrész gyártása volt. A társaság jelenlegi főtulajdonosa, az ugyancsak dél-koreai CU Electronics 2009 februárjában lépett be a cégbe – 2007-ben a másik magánszemély kilépett a cégből –, a jegyzett tőke 2004 elejétől 2009. április végéig 335 millió forint volt, majd egy napra egymillióra csökkent, utána 1,321 milliárd forintra emelkedett.

A CU Electronics Europe Kft. fénykorában 500 alkalmazottat foglalkoztatott, mostanra 150-en maradtak. “A hagyományos képcsöves technológia kimúlásával egyre kevesebb megrendelés érkezett, a LED-es technológia ugyanis másféle alkatrészeket igényelt” – mondta a hvg.hu-nak Szalóki Gábor, saját állítása szerint már csak volt termelési igazgató. A dél-koreai anyacég 2007-ben végrehajtott egy nagyobb szabású technológiai beruházást, ám a szakember szerint azt azóta egyáltalán nem tartották karban, “csak a pénzt vitték ki”. Így gyorsan avult ez a technológia is, ezért a Samsung megrendeléseinek csökkenését más munkákkal sem tudták ellensúlyozni. A jó néhányszor székhelyet váltott cégben ma már semmiféle termelés nem folyik, történtek ugyan próbálkozások a berendezések értékesítésére, hogy az ebből befolyó összeget a dolgozók kifizetésére fordítsák, de ezek sikertelenek voltak.

A társaság 2012-es pénzügyi adatai nem elérhetők az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisában, 2011-ben csaknem 7,5 milliárd forintos forgalom mellett nem egészen 650 milliós mérleg szerinti veszteséget termeltek, egy évvel korábban a 10 milliárd forintos árbevétel nyomán csaknem 751 milliós adózott eredmény keletkezett, amiből 525 millió forintot kivettek a cégből. Így a mérleg szerinti eredmény alapján 850, az adózott eredmény alapján pedig csaknem 1,4 milliárdos pozícióromlást hozott össze a vállalat 2010-ről 2011-re.

A két magánszemély tulajdonos mindegyike – Jo Hyee Nam, aki 2007 májusában kiszállt a cégből – és Choi Dong Kyu – aki viszont 2012 júliusában a felügyelőbizottság tagja lett – más magyar magánszemélyek mellett egyaránt tulajdonosai a most bedőlt céggel egyetemben az átszervezés miatt végelszámolás alatt lévő, ugyancsak dél-koreai érdekeltségű, Jászberényben bejegyzett, Jászfényszarun fióktelepet fenntartó JP Electronic Kft.-nek.

 

forrás:
http://www.hvg.hu