Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Beszántják a magyar GE egyik részlegét, 300 embert küldenek el...

2016-12-04

 
Az Index úgy értesült, hogy mintegy 300 embert rúgnak ki a GE Current magyarországi részlegétől. A Current a GE-csoport világítástechnikai üzletága, a GE Lighting részeként működik. A tervezőcsoport elsősorban LED-es és egyéb energiatakarékos világítótestek és világításirányítási rendszerek fejlesztésével foglalkozik budapesti központjában.
 
A leépítést szerdán jelentették be a dolgozóknak, az indok, hogy a tevékenységet áttelepítik Londonba. Bár hivatalosan még nem zárult le az erről szóló döntési folyamat, mivel az eredeti tervet a legfelsőbb vezetés javasolja, nem valószínű, hogy más forgatókönyv valósulna meg. Minden kirúgott Current-dolgozó megkapja a csoportos leépítéseknél szokásos, szakszervezet által letárgyalt elbocsátási ajánlatát, januárban pedig az érintetteket fizetett szabadságra küldenék. Néhány embert megpróbálnak majd átvenni a cég más üzemeibe.
 
A hír azért is meglepő, mert a GE, mint Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója, 2012 óta a kormány stratégiai partnere. Az erről szóló megállapodás keretében az állam több milliárd forinttal járul hozzá a cég hazai tevékenységéhez: két 2014-es egyedi kormánydöntés alapján a GE két leányvállalata összesen mintegy 3 milliárd forintos támogatást kapott. Ebből legalább 689 millió forint a GE világítástechnikai ágához ment. A pénz folyósításának fejében a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. 214 magyar mérnök foglalkoztatását ígérte, de a jelek szerint alig két évvel később a részleget elköltöztetik az országból. 
 
 
Forrás:
www.hvg.hu