Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Biztonságban a gyerekszobában - megszívlelendő tanácsok

2017-02-21

 
 

A várandósság talán egyik legszebb része, amikor a leendő anyuka, leendő apuka megálmodják, majd összeállítják a gyerekszoba berendezését. Tündi-bündi kiságy, praktikus pelenkázó, csöpp szekrények, matricák, képek a falra, ilyen meg olyan tárolók, mindez persze a baba nemének megfelelő színben.

Legyünk őszinték: kezdetben inkább a szépség, a cukiság a lényeg, és csak később gondolkozik el rajt a szülő, nagyszülő (ha ő részt vesz a rendezgetésben), hogy jobb lett volna kicsit praktikusabban berendezni a szobácskát. Mondjuk jobban odafigyelni, hogy ez vagy az jobban kézre álljon, esetleg kicsit előre gondolkodni, és mondjuk a gyerekszoba biztonságosságát jobban szem előtt tartani. Mert ha egyszer a gyerkőc elindul...
 
 

Élet, foltok és horzsolások nélkül

Ugyan szinte lehetetlen néhány lila folt, becsípett ujjacska elkerülése kisgyermekkorban, mondhatjuk, hogy az élet része, azért amennyire lehet, igyekezzünk csökkenteni ezek veszélyét.

  • A gyerekszobában főleg, de a lakás többi részében is felejtsd el a hosszú függönyöket.

  • Szerelj a szekrényajtókra speciális zárakat, hogy apró kezek, kíváncsi szemek még véletlenül se nyithassák ki.

  • Tegyél az ajtóra olyan eszközt, ami megakadályozza, hogy azok teljesen becsukódhassanak, és a kicsik odacsíphessék a kezüket.

  • A kilógó kábeleket lehetőleg rejtsd el a bútorok mögé.

  • Duplán jó, ha a gyermek időben megtanulja, hogy a játékokat el kell rakniuk a helyére! Így hamarabb rendet tanulnak, és nincs meg annak a veszélye, hogy elbotlanak a szanaszét hagyott játékokban.

  • A konnektorokra kerüljön védődugó, hogy a gyerkőc még véletlenül se nyúlkáljon bele.

  • A sarkokat, éleket mindenképpen szereld fel valamilyen védővel, hogy ezzel is óvd a kicsi fejecskéjét.

 

 

A méret lényeg

A gyermekbútorok kiválasztásánál hajlamosak vagyunk elolvadni egy-egy kutyás, macskás, hercegnős, szuperhősös darab előtt, és azt megvenni. Ne hagyjuk, hogy az érzelmeink befolyásoljanak. Figyeljünk oda, hogy a bútorok anyaga is maximálisan gyerekbarát legyen! A méretük is fontos, gyerekméretre legyen tervezve a komód, szekrény, szekrénysor is. Lényeges, hogy legyenek a falhoz rögzítve ezek a bútorok! A rácsos kiságynál fontos szempont, hogy a rácsok ne legyenek túl nagy távolságban egymástól, nehogy gyerkőc feje kiférjen, esetleg beszoruljon. Ha már nagyobb gyermek ágyáról van szó, vagyis a rácsok már nem kellenek, akkor is érdemes néhány dolgot szem előtt tartani. Például hogy semmilyen bútor, szék, asztal ne legyen az ágyacska közelében, nehogy erre essen, lépjen a gyerkőc ébredéskor, esetleg ha lecsúszik az ágyról. A fekhely szintén legyen rögzítve, laminált padlón például könnyen csúszkálhat az ágy. És ha lehet, ne az ablak közelében legyen elhelyezve az ágyikó.

 

 

Természetesen, a padlón is

Kezdetben a picurkák a legtöbb időt a padlón töltik. Vagy hason, vagy kúszva, vagy mászva, később ülve, vagy ide és oda totyogva. Ha lehet, a padló természetes anyagból készüljön, a padlószőnyeget is inkább kerüljük. Ha ezért nincs lehetőség felszedetni a padlót, és újra rakatni, akkor válasszunk habszivacs szőnyegeket, amin kényelmesen és biztonságosan eljátszhat a kicsi. Ugyan ez nem kifejezetten természetesen anyag, de valószínűleg gyermekbarát, ami szintén nem utolsó szempont.

 

 

Forrás: www.proaktivdirekt.com