Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Biztos, hogy a megújulók okolhatók a drágább áramért Közép-Európában?

2015-09-06

Az elmúlt húsz évben a háztartási villamosenergia-árak háromszorosára-négyszeresére nőttek a visegrádi országokban (nominális értéken). Gyakran a megújuló energiaforrásokat okolják a villamos energia drágulásáért, ám a Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon és Csehországban elvégzett kutatások eredményei nem ezt igazolják - számol be róla az Energiaklub.
 
 
A négy ország kutatói azt vizsgálták, hogy milyen hatása volt a megújuló energiaforrásokat ösztönző intézkedéseknek a lakossági villamosenergia-árak növekedésére a visegrádi országokban. A tanulmányok szerint a drágulás fő oka inkább az energiatermelő és –elosztó cégek nyeresége volt, amelyek beépültek az áramárakba.
 
A megújulók nagymértékben hozzájárultak a villamos energia tőzsdei árának csökkenéséhez az európai piacon. Ez a folyamat bőven kiegyenlíti azt a kis árnövelő hatást, melyet a megújuló energiát támogató rendszerek okoztak.
 
 
A szakértői elemzések továbbá a következőket állapították meg:

-    1995 és 2014 között a háztartási villamosenergia-árak Lengyelországban 237%-kal, Csehországban 280%-kal, Szlovákiában 378%-kal, Magyarországon pedig 414%-kal nőttek (az inflációt figyelmen kívül hagyva);

-    a megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia támogatása kisebb mértékben növelte a lakossági áramárat, mint az egyéb összetevők: a tőzsdei villamos energia árak növekedése vagy az áfakulcs megemelése nagyságrenddel jelentősebb hatást gyakorolt az árak emelkedésére;

-    még Csehországban is, ahol a megújulók kötelező átvételi árának plusz költségeit teljesen a fogyasztókra terhelik, a megújuló energiaforrások támogatási rendszerének költsége csupán 13% -át teszi ki a villamos energia kiskereskedelmi árának;

-    Szlovákiában a megújulók támogatását a rendszerirányítási díjakba építették bele, mely a villamos energia fogyasztói árának mindössze 7,5%-át adja;

-    Lengyelországban a megújuló energiák támogatása a villamos energia fogyasztói árának 3%-át teszi ki.
 
          

Magyarországon a megújuló energiaforrások támogatására szolgáló árelemet a rezsicsökkentési folyamat során kiemelték a lakossági villamos energia árának szerkezetéből 2013-ban. Ez a tétel a 2014-es lakossági ár kevesebb mint 3%-át adná, ha még mindig részét képezné.
 
Magyarországon elsősorban az energiadíj növekedése és az ÁFA emelése állt a villamos energia fogyasztói árának növekedése mögött - a vizsgált országok közül hazánkban a legmagasabb az áfakulcs. (A magyar tanulmány ide kattintva érhető el.) 


Összehasonlítás a villamos energia fogyasztói árának növekedéséről a visegrádi országokban 1995-2014 között (2014. augusztus 31-i árszinten).
 
Ország
Lakossági villamosenergia-ár növekedése 1995 és 2014 között [%] – nominális értékek
Jelenlegi lakossági ár - 2014 [euro cent]
Megújuló ösztönző támogatások részesedése a lakossági ár növekedésében [%]
Lengyelország
237
15,65
3
Csehország
280
18,30
13
Szlovákia
378
12,70
7,5
Magyarország
414
12,64
3
 
 
 
Forrás:
villanyszaklap.hu