Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Brutális áramszünetekre készülhetünk?

2013-10-27

 
Óriási áramszünetekre kell számítani Európában, ha nem változnak az energiaszolgáltatás árát befolyásoló állami szabályok, figyelmeztettek az ágazat nagy cégeinek vezetői hét végi tanácskozásukon. Káoszt okoz, hogy minden ország maga próbál rendet vágni az energiaiparban, írja a Napi Gazdaság.
 
Az Európai Uniónak meg kell változtatnia az energiaszolgáltatás szabályozási rendszerét, beleértve ebbe a támogatásokat is, mert mostanra abszurd helyzet alakult ki az ágazatban: az árak emelkedése ellenére a cégek nem képesek profitot elérni. A vállalatokat erősen ösztönözték az alternatív energiaforrások felhasználásának bővítésére, ám az árszabályozás országról országra változik, ami hol kifizetődővé, hogy veszteségessé teszi ezeket a befektetéseket.

Ha az üzleti környezet továbbra is kiszámíthatatlan marad, akkor az európai gazdaság talpra állása után áramszünetek béníthatják meg az európai gazdaságot - fejtegette Peter Terium, a német RWE AG áramszolgáltató vezérigazgatója azon a brüsszeli tanácskozáson, amelyen az ágazat legnagyobb cégeinek vezetői rázúdították panaszaikat az unió szakértőire.

Jó erőművek vesznek oda

Technikailag és környezetvédelmi szempontból hatékony erőműveket zárnak be a cégek Európa minden szegletében pusztán azért, mert a rossz szabályok miatt nem tudják ezeket gazdaságosan üzemeltetni - figyelmeztetett az RWE első embere. Az EU-nak rendet kell tennie a szabályozásban ahhoz, hogy a befektetők újra fantáziát lássanak az energiaszektorban - csatlakozott kollégája, Fulvio Conti, az olasz ENEL vezérigazgatója. Az uniós és a tagországi szabályok keresztbe-kasul átfedik egymást, sokszor ellenmondó helyzetet teremtve.

Ennek eredményeként miközben a fogyasztók egyre többet fizetnek az energiáért a vállalatok nem képesek profitot elérni és a befektetők messze elkerülik az ágazatot. Egyes országok fejlesztenék a nukleáris energiát, mások leépítenék, éretlen technológiákra és a bizonytalan energiaellátást eredményező megújuló forrásokra helyezve a hangsúlyt. Ezzel a megjegyzésével nem csupán a helyzet kuszaságára mutatott rá, hanem burkoltan bírálta az Európai Bizottságot is, amely az energiatermelés támogatásával kapcsolatos új szabályjavaslatából - amely a héten jelent meg - kihagyta a támogatható energiaforrások közül nukleáris erőműveket.

Ott a gáz, itt a szén

Az amerikai palagáz-forradalom csak tovább rontja a helyzetet. Miközben az USA-ban a palagáz előretörésének köszönhetően csökken a földgáz ára, Európában a főként orosz forrásból származó energiahordozó drágul. A magasabb árak ellensúlyozására az öreg kontinensen előtérbe került a szén, ami ellentmond annak a törekvésnek, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást - mondja Gérard Mestrallet, a francia GDF Suez vezérigazgatója.

Az USA-ban az olcsó gáz kiszorítja a szenet, ami odavezet, hogy Európát elönti az itteni gázárakhoz képest olcsó amerikai szén. A gáz azonban sokkal tisztább energiaforrás, mint a szén: ugyanakkor mennyiség elégetése az előbbi esetén feleannyi szén-dioxid-kibocsátással jár, mint az utóbbinál. Nagy-Britanniában, ahol az Ofgem ágazati felügyeleti hatóság adatai szerint az elmúlt négy évben 24 százalékkal drágult az energia, nagy felháborodást váltott ki, amikor az SSE szolgáltató 8,2 százalékos, az infláció háromszorosának megfelelő áremelést jelentett be. A skót cég az első a szektor hat nagy vállalata közül, amely jelentősen drágítja szolgáltatását a tél előtt, ám várhatóan nem marad egyedül ezzel a lépésével.

A brit kormány beleegyezett abba, hogy kínai részvétellel épüljön új atomerőmű az ország területén - közölte a BBC. A brit közszolgálati rádió MTI által is átvett beszámolója szerint a jövő héten írja alá a brit pénzügyminiszter kínai kollégájával azt a dokumentumot, amely lehetőséget ad a China General Nuclear Power Groupnak (CGN) arra, hogy befektetőként részt vegyen a nyugat-angliai Hinkley Pointban létrehozandó atomerőmű építésében. A létesítmény generálkivitelezője a francia Electricité de France (EDF), két blokkot építenek, amelyek harmadik generációs francia-német EPR (Európai Nyomottvizes Reaktor) technológiát képviselnek. Londonban hangsúlyozták, hogy kínai tőke nélkül nem lehetne megvalósítani a 14 milliárd fontba (csaknem 21,5 milliárd dollár) kerülő tervet. A BBC beszámolója szerint ugyanis sem a brit kormány, sem pedig a francia EDF cég nem rendelkezik jelenleg ekkora összeggel, a bankok pedig elutasították a hitelkérelmet arra hivatkozva, hogy bizonytalannak vélik az atomenergia kilátását az Európai Unióban.
 
 
forrás:
http://villanyszaklap.hu/