Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Budapesten tesztelték a jövő világítását

2015-02-08

A GE sikerrel zárta le a Magyarországon megvalósult önfenntartó közvilágítási rendszer fejlesztését. A világviszonylatban is csúcsszínvonalat képviselő közvilágítási rendszer éves átlagban több energiát termel, mint amennyi a saját működéséhez szükséges, a forgalomhoz igazodó világítása pedig javítja a közlekedésbiztonságot.
 
 
A GE Hungary Kft., az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az MTA Természettudományi Kutatóközpont együttműködése keretében megvalósult közvilágítási koncepció egy rendszerbe integrálja a legkorszerűbb, vezérelhető LED fényforrásokon alapuló útvilágítást a napenergia hasznosítással. Az “E+grid” névre keresztelt rendszer intelligens vezérlőrendszerből, időjárás- és forgalomérzékelőkből, napelemekből, energiatároló akkumulátorokból, valamint LED-es lámpatestekből épül fel.
 
Az E+grid közvilágítási rendszerhez kapcsolt napelemek által egy év alatt megtermelt villamos energia mennyisége meghaladja a világítási rendszer éves energiaszükségletét. A “Beágyazott informatikai rendszer fejlesztése energia-pozitív közvilágítás optimálására” néven futó projektben fejlesztett rendszer hálózati zavar esetén képes a villamos energia hálózatról leválni majd – az akkumulátoroknak köszönhetően – szigetszerűen továbbműködni. Fel nem használt energiáját pedig, intelligens módon, akkumulátoraiban tárolja a vagy visszatáplálja a hálózatba.
 
Moduláris felépítésének köszönhetően a rendszer a felhasználók igényeinek megfelelően bővíthető, emellett intelligens döntési algoritmusok segítik a progresszív tarifarendszerek előnyeinek kihasználását és csökkentik a széndioxid-kibocsátást. A forgalomhoz igazodó világítás kevesebb energiát igényel a nem szabályozott világítási rendszerekkel összehasonlítva, emellett javítja a közlekedésbiztonságot és csökkenti a fényszennyezést. A 2014. december 31-én befejeződött projektet a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 570 millió forinttal támogatta.
 
“Az E+grid projekt keretében kifejlesztett rendszer a világítástechnika jövőjét vetíti előre, amelyben a világítás az intelligens városok működésének kulcselemévé válik. A rendszer megvalósulása jó példája a GE és a hazai oktatási- és kutatóintézetek sikeres együttműködésének. A projektben ugyancsak szerep jutott számos innovatív, magyar kis- és középvállalat szakemberei számára, akik a koncepció egyes részfeladataiban működtek közre.” – mondta Vámos Zoltán, a GE Fényforrás üzletágának globális technológiai igazgatója.
 
 
Forrás:
http://villanyszaklap.hu/