Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Csalások a kínai napelemek behozatalánál?

2014-11-12

Az Európai Bizottságnál kezdeményezett eljárást a ProSun szervezet annak kivizsgálására, hogy egyes kínai napelemgyártók megsértik-e az EU és Kína között tavaly kötött napelemes export- és árszabályozást.
 
A ProSun azt állítja, a Kínából behozott napelemek legalább 50%-a megsérti a tavalyi egyezményt, melyet az anti-dömping eljárás lezárásakor léptettek életbe.
 
Az előzmények: tavaly az EU és Kína megegyeztek a kínai napelemek EU-s behozatalának mennyiségi korlátjáról, valamint a kínai napelemgyártók elfogadták, hogy csak egy magasabb, fix áron importálhatnak modulokat az EU-ba. Ezt az árat a világpiaci árak változása alapján negyedévenként felülvizsgálják, jelenleg minimum 0,52 EUR/Watt áron lehet behajózni napelemet Európába (ez csak a kikötői konténeres ár, ami se vámkezelést, se kikötői és európai logisztikai költséget nem tartalmazza, valamint az ár a kínai hajórarakás előtti teljes előrefizetéssel érvényes).
 
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kínai napelemet 0,55-0,56 EUR/Watt ár alatt nem nagyon lehetne a piacon találni kínai napelemet egész konténer mennyiségre, azt is csak akkor, ha egészen minimális, 1 centes árrést is alkalmaz a kereskedő a költségein túl.
 
A ProSun állítása szerint leggyakrabban úgy trükköznek a kínai gyártók, hogy félkészen harmadik országba szállítják a modulokat, azt ott befejezik (rosszabb esetben csak átmatricázzák), majd utána Malájzia, India, Thaiföld és egyéb országok exportnyilatkozatával szállítják Európába, így kikerülve a minimumáras szabályozást.
 
Az Európai Bizottságnál azt kezdeményezték, hogy a büntetővámokat és az árkülönbözetet visszamenőleg is fizetessék meg a bizonyítottan csaláson kapott cégekkel. Európában ez alatt a konténerek behozóját, importálóját is érthetik várhatóan, ha a gyártó az utólagos fizetést nem vállalja át.
 
Az eredeti szabályozás 2015. decemberig van érvényben. Ez volt a valaha legnagyobb értékű kereskedelmi vita egyébként az EU és Kína között.
 
 
Forrás: 
napelemek.blog.hu
http://energiaoldal.hu