Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Csalók akadtak fenn a NAV hálóján

2015-04-19

Ha papíron Romániából Horvátországba visz árut, ne forintról szóljon a számla, ne Miskolc legyen az autó célállomása, és tudjon mit mondani, ha megállítják ellenőrzésen - ezeket a léceket is leverte pár trükköző vállalkozó.
 
Két újabb esetről számolt be az adóhatóság, amikor az idén év elején bevezetett - de élesben csak márciustól élő - elektronikus árukövetési rendszer – hivatalos nevén Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) – segítségével sikerült lebuktatni ügyeskedőket.
 
Hajdú-Bihar megyében egy teherautó – a fuvarokmányok alapján – nagyképernyős LED televíziókat szállított Romániából Horvátországba, azonban több furcsa körülményre derült fény az ellenőrzéskor. A feladó- és a célországra tekintettel különös volt, hogy a számla összege forintban volt feltüntetve, de gyanús volt az is, írja az adóhivatal, hogy az ellenőrzéskor a járműben lévő GPS-en célállomásként Miskolc szerepelt, illetve a jármű utasai nem tudták megmondani, hol lépik át a magyar-horvát határt. A szállítmányt így már a NAV illetékes igazgatósága várta, ahol azonnali ellenőrzést rendeltek el a gazdálkodónál.
 
Egy másik esetben egy műtrágyaszállítmányt ellenőriztek Tolna megyében az EKÁER-csoport munkatársai. Az egyik érintett gazdálkodó esetében a rendszer jelezte, hogy jelentős adóhátralékkal rendelkezik.  Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a szállítmányt egy másik Tolna megyei címen kell lerakodni, azért a NAV munkatársai a lerakodás helyszínén is végeztek ellenőrzést, ahol fény derült egy több gazdálkodóból álló értékesítési láncolatra. A láncolatban szereplő társaságok nemrég alakultak, magas kockázati tényezővel rendelkeztek, viszont a forgalmuk nagy volt. Az áru átvételét követően valamennyi gazdálkodó esetében ellenőrzés kezdődött.
 
 
Forrás: