Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Csökkentenék a napenergia támogatását Japánban

2014-03-29

Átalakítaná a japán kormány az ország megújuló energiákat támogató rendszerét. Amennyiben jóváhagyják a módosításokat, úgy az új rendszer már április 1-jétől hatályba lép. Az új támogatási rendszer nyertese a szélenergia lehet, míg a napenergia támogatottsága csökkenhet.
 

Japán a fukusimai katasztrófát követően az alternatív energiák támogatása mellett döntött. 2012 júliusában vezették be azt a támogatási rendszert, melynek keretében a közműszolgáltatók kötelesek átvenni a különböző megújuló forrásokból származó energiát az állam által meghatározott összeg ellenében.

A kormány által garantált, globálisan is rendkívül vonzó átvételi áraknak köszönhetően Japán a világ egyik vezető napenergia-piacává nőtte ki magát. Az előző évben az EPIA előzetes adatai szerint 6,9 GW új napenergia-kapacitást telepítettek, ennél többet csupán Kínában állítottak üzembe. Mivel az új telepítések túlnyomó része napenergia, így a kormány megújulók közti diverzifikáció érdekében a rendszer módosítását tervezi.

Az új átvételi árakkal a napenergia támogatottsága ugyan csökkenne, de kisebb mértékben, mint amire a piac számított. Ha elfogadják a javaslatot, úgy április 1-jétől a 10 KW-nál kisebb rendszerek esetében 3, míg az annál nagyobbak esetében 11 százalékkal rendre 37 illetve 32 jen/kwh-ra mérséklődne az átvételi ár. Az új rendszer nyertesei a 20 KW-nagyobb offshore szélparkok lennének: az átvételi ár ebben a kategóriában 22-ről 36 kwh-ra emelkedne a javaslat szerint.

 

Forrás:

http://villanyszaklap.hu/