Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Divattervezőnek állt az IBM szuperszámítógépe

2016-05-25

Az IBM szuperszámítógépe, Watson most ruhát tervezett. A gépagy maga választotta ki a ruha anyagát és színét. A ruhába LED-eket is építettek, színük attól függően fog változni, hogy tetszik a közösségimédia-felhasználóknak a divatbemutató.
 
Az IBM szuperszámítógépe, Watson egy egészen új területen mutatta meg képességeit. A Marchesa divatmárka tervezőivel karöltve tervezett egy „kognitív ruhát”, amelynek a szuperszámítógép választotta ki színét és anyagát. Az elkészült darabot az idei Met-gálán mutatják be.
 
 
A ruhába LED-eket is építettek, amelyek attól függően változtatják színüket, hogy az eseményről milyen hangulatú beszélgetések alakulnak ki a közösségi médiában. Ehhez Watson az áprilisban kapott Tone Analyzer funkciót használja ki, amellyel fel tudja ismerni a felhasználó hangulatát és érzelmi állapotát, pusztán írása vagy hangja alapján.
 
A Marchesa tervezői több száz képet tápláltak be Watsonba korábbi ruháikról, a gép színelmélet alkalmazásával választotta ki a megfelelő árnyalatot. Az anyag kiválasztásához többféle elemzést is végrehajtott, ezzel a tervezők sorra tudták venni a ruha különböző kompozícióit, minőségét és súlyát.

 

Főz, válaszol, megismer

Az IBM 2011-ben mutatta be először szuperszámítógépét, akkor a Jeopardy amerikai vetélkedőn az addigi két legjobb játékossal mérte össze tudását, és győzött. Egy évvel később egy New York-i kórházban segített az orvosoknak felállítani a diagnózist - a legjobb eredményeket az onkológiai osztályon, a rákos betegek kezelésénél mutatta. Egyre több alkalmazással és programmal kötik össze, a ChefWatson például egy receptkereső app.
 
Egy színes dinoszauruszfigurával pedig már azt is tesztelték, hogyan is lehetne egy személyre szabott, a gyermekkel együtt fejlődő kognitív játékot létrehozni mesterséges intelligenciával.
 
 
 
Forrás:
www.origo.hu