Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Dúl a háború! Lehet vagy nem lehet villanyszámlát fizetni a Díjneten?

2014-01-29

Bár az Elmű nem táncolt vissza és szakítva a Díjnettel ügyfeleinek ezentúl saját felületén kívánja biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét, a Díjnet mégis lehetőséget ad arra, hogy az Elmű 70 ezer díjnetes ügyfele továbbra az integrált oldalról fizethesse az Elmű/Émász számlákat – számol be a penzcentrum.hu. Korábban azt jelentették be, hogy a villanyszámlákat csak az Elmű saját felületén lehet január 15-től online befizetni. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztók nem intézhetik online számlaügyeiket egy helyen, hanem a villanyszámlához külön regisztrálniuk kell az Elmű rendszerébe.

Ezt követte a Díjnet hírlevele:

"Ön továbbra is fogadhatja és rendezheti Elmű/Émász számláit a Díjnet elektronikus számlabemutató rendszerében! Ehhez mindössze egy rövid beállításra van szükség, mely pár kattintással egyszerűen, gyorsan elvégezhető"

Az Elműnél azonban hangsúlyozták: szó sincs arról, hogy mégis megállapodott volna a Díjnettel. "Sem az ELMŰ sem az ÉMÁSZ vállalat nem kívánja jelenleg a Díjnet szolgáltatásait igénybe venni, hanem az ügyféli elvárásoknak megfelelően kiterjesztett szolgáltatásokkal, saját rendszerében várja az ügyeket intézni kívánó fogyasztókat. - írta az Elmű kommunikációs igazgatója, Boross Norbert.

A Díjnetnél megerősítették Boross információit, hozzátették azonban, hogy a Díjnet mégsem vezetett félre senkit, valóban felkínálják az érintetteknek, hogy továbbra is fizethetik a többi közüzemi számlával együtt az Elmű számláikat is a Díjneten keresztül.

Ehhez csupán megbízást kell adniuk az elműs/émászos ügyfeleknek a Díjnet számára, hogy az Elmű saját felületére várt regisztrációt elvégezhessék a nevükben. Ezután a Díjnet saját felületén biztosítja a számlák elektronikus befizetését, megőrizve a korábbi integrált rendszert.

A Díjnetnél elmondták: az ügyfelek a jövő hét elején kapnak egy e-mailt, amelynek útmutatásai alapján egy kattintással megbízást adhatnak a Díjnetnek a regisztráció elvégzésére. Ez az ügyfeleknek nem jelent plusz költséget és személyesen sem kell a Díjnetnél megjelenniük.

"Ez egy technikai megoldás tehát, amellyel nem titkolt célunk segíteni azon dijnetes Elmű- ügyfeleket, akik a regisztrációt nem akarják elvégezni, vagy úgy akarják, hogy azt továbbra is a díjneten át érhessék el" - közölte a Díjnet.

Az Elmű már nem fizet

A szolgáltatást a Díjnet önként nyújtja, az Elművel kötött szerződése megszűnt, így az áramszolgáltató sem fizet ezért a Díjnetnek.

A cég nem tart attól, hogy a többi szolgáltató is elpártolna tőlük, hogy aztán az ügyfelek kényelmét a Díjnet végül ingyen továbbra is fenntartsa. A cégnél úgy látják, hogy az Elmű regisztrációját sokan nem fogják elvégezni, mert szétaprózottan, szolgáltatónként nem kívánnak regisztrálni így könnyen visszaállhatnak a csekkbefizetésre. Ez a Díjnet szerint nagyobb költséget jelent majd a szolgáltatónak, mint amennyit fizetett az integrált oldal fenntartásáért a Díjnetnek.

Dúl a háború!

Újabb fejezetkén jegyezhetjük fel, hogy hiába talált "megoldást" a napokban a Díjnet az Elműs villanyszámlák rendezésére, a közműcég mégis óva inti ügyfeleit az elektronikus számlák Díjnetes befizetésétől. Mint azt fogyasztói tájékoztatójukban írják: "Az elmúlt napokban megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a Díjnet Zrt. e-mailben tájékoztatta Önöket a Társaságcsoportunk által kibocsátott elektronikus számlák felületükön történő jövőbeni, ismételt megjelenéséről és kiegyenlítési lehetőségéről. Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a folyamat előzetesen nem került egyeztetésre, így ezért a megoldásért az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport nem tud garanciát vállalni."

Az Elmű szerint a megoldás számos adatvédelmi és ügyfélkapcsolati problémát is felvet: "Amennyiben az elektronikus számla bemutatására - és ezzel az elektronikus levélben történő valamennyi kommunikációra - egy harmadik fél rendszerén keresztül kerül sor, úgy az érintett ügyfelek elveszítik az áramszolgáltatással kapcsolatos bejelentések, felszólítási és kikapcsolási értesítések, hírlevelek és egyéb igazolások, illetve Társaságcsoportunk által indított üzenetek közvetlen fogadásának lehetőségét - írják az ügyféltájékoztatóban.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Adatvédelmi Felelősének állásfoglalása szerint a kommunikációs csatorna (e-mail) harmadik fél irányába történő átirányítása üzleti titkokat és személyes adatvédelmi előírásokat sért.
 
 
Forrás:
http://villanyszaklap.hu/