Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Egészségvédelem szobaelemző szenzorokkal

2014-01-17

Erre a problémára született meg válaszként a CubeSensor, ami nem más, mint egy apró kis kocka, teletűzdelve különféle érzékelőkkel. Az okos kis kocka tartalmaz hőmérsékletszenzort, fénymérőt, légnyomásmérőt, CO2 érzékelőt, páratartalom-érzékelőt és zajszint-érzékelőt is, így meglehetősen részletes képet biztosít azzal kapcsolatban, mennyire megfelelő az adott szoba különböző tevékenységekhez – például alváshoz vagy munkához. Egy-egy ilyen kocka 50,8 x 50,8 x 50,8 milliméteres mérettel bír, azaz meglehetősen kompakt.
 
 
A kettő-, négy vagy hatdarabos kiszerelésben érkező szenzorok szinte bárhol elhelyezhetőek: asztalon, polcon, konyhapulton, illetve egyéb helyeken, ahol szinte észrevétlenül, csendben elemzik az adott szoba pillanatnyi paramétereit.
 
A felsorolt szenzorok meglehetősen sok dologra használhatóak. A hőmérséklet-mérő jóvoltából remekül látszik, télen nincs-e túlfűtve az adott szoba, nyáron pedig arról kaphatunk információt, nincs-e túlságosan lehűtve a helyiség – már ha egyáltalán van légkondicionáló berendezés.
 
A CO2 szenzor a levegőminőség meghatározásában segít – ez a és a páratartalom-érzékelő megmondja, érdemes-e szellőztetni a szobában, vagy sem. A zajérzékelő segítségével megállapítható, hogy a szoba alkalmas-e munkára vagy alvásra, a fényérzékelő pedig a megvilágítás szintjét ellenőrzi. Utóbbi azért fontos, mert túl sötét szobában a szem gyorsan elfárad, illetve hosszabb távon a szemkárosodás jelentette veszély miatt nem érdemes dolgozni, túl világos szobában pedig nem lehet normálisan aludni. A légnyomásmérő segítségével könnyedén ellenőrizhetjük, hirtelen kezdődő, elviselhetetlen fejfájásunkat légnyomás-változás okozza-e vagy sem – ebből kiderül, érzékenyek vagyunk-e a frontokra.
 
Az adatok monitorozásával kitapasztalhatjuk, mely paraméterek felelnek meg leginkább igényeinknek, így törekedhetünk ezek szinten tartására. Persze a rendszer nem csak otthon, hanem akár az irodában is remek szolgálatot tehet.
 
Az egyes CubeSensor kockák egy internetre kapcsolódó bázisállomással kommunikálnak, amelynek köszönhetően távolról is ellenőrizhető a szobák aktuális állapota. A rendszerhez egyébként Android és iOS alapú mobilalkalmazások is tartoznak, így az érzékelők adatait okostelefonnal vagy táblagéppel is kiolvashatjuk. A CubeSensorokhoz USB kábel is jár, amelyen keresztül újratölthető az egyes CubeSensor kockák beépített akkumulátora. Maguk az egységek egyébként vezeték nélkül, WiFi kapcsolat segítségével továbbítják a szenzorok adatait a bázisállomásnak.
 
          
 
A pici kockák LED-es világítást is kaptak: ha a kockát megrázva a szoba paramétereinek elemzése után minden rendben van, akkor erről kék fény tájékoztat minket, ha viszont valamelyik paraméter miatt sürgős beavatkozás szükséges, akkor piros fényben úszik a CubeSensor. Ekkor a mobilalkalmazás vagy az internetes kezelőfelület segítségével kiderül, pontosan mi a baj.
 
A gyártó az újdonságokat háromféle csomagban árulja, amelyek minden esetben tartalmaznak egy bázisállomást a hozzá tartozó tápadapterrel, egy Ethernet kábelt, valamint USB kábelt is, ami a CubeSensor kockák akkumulátorának töltéséhez kell. A csomagok kettő, négy vagy hat darab CubeSensor kockát tartalmaznak, így áruk rendre 235, 335, illetve 435 euró. Persze bázisállomást és CubeSensor egységeket akár külön-külön is vásárolhatunk: előbbi tápadapterrel és Ethernet kábellel együtt darabonként 115 euróba, utóbbi pedig USB kábellel együtt darabonként 77 euróba kerül.

A csomagok már előrendelhetőek, szállításuk pedig tavasszal indul meg. A bázisállomás és a CubeSensor külön-külön történő megrendelésére egyelőre még nincs lehetőség.
 
 
Forrás:
http://ipon.hu/