Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Egy cég különleges fényekkel számolna le a jetlaggel

2016-06-22

 

A hamburgi startup speciális világítástechnikával szabályozná a szervezetben az alváshormonként is ismert melatonint.

A jetlag nem csak nyaralások kellemetlen velejárója lehet, de még érzékenyebb a helyzet, ha üzleti utakról van szó, ahol a munkát hátráltatja az úgynevezett időzónaváltás-szindróma. Ezen próbálna meg változtatni az Aechim Leder – és az általa vezetett csapat –, aki orvosi diplomamunkáját fejlesztette üzleti vállalkozássá. A Jetlite néven futó project arra a kutatásra alapszik, amikor 32 utast vizsgáltak három, tízórás repülőúton, akiket a hagyományos világítás helyett a reggeli időszakban kékes, az estiben pedig piros fénnyel világítottak meg – olvasható a theheureka.com-on.

Kiderült, hogy amíg a hagyományos utasok a szokásos jetlag jeleit mutatták, addig a tesztalanyok mélyebben aludtak és kipihentebbek voltak a célállomáson. Leder és csapata egy olyan algoritmust fejlesztett le, amely kiszámolja a megfelelő fényviszonyokat adott utakhoz, ami érezhetően csökkenti a jetlag-hatást. „Egy Hamburg–New York közti hatórás időeltolódást mindössze háromnak érez a szervezet” – mutat rá találmánya hatékonyságára az ötletgazda.

A megoldás bármely LED-világítást alkalmazó repülőn alkalmazható, és Lederer elmondása alapján érdeklődőkből sincs hiány, a programot jelenleg az Airbus akcelerátorában fejlesztik és ősszel már indulnak is az éles tesztek. A különböző fények alvásra gyakorolt hatására már az okostelefonok és tabletek esetében is felfigyeltek.

Forrás: www.index.hu