Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Egy óra kertészkedés csodákat művel a testtel

2016-05-31

A hobbikertészeket valószínűleg nem kell sokat győzködni, hogy a termésen kívül mennyi pozitív hatása van még a kertészkedésnek, és hogy tulajdonképpen milyen hasznos tevékenység ez. Hirtelen nem is jut más olyan hobbi az eszembe, ami ennyi előnnyel járhat, és ilyen jól vegyíti a kellemeset a hasznossal. De lássuk, milyen konkrét hatása van a testünkre!
 
A napsütéses órák száma most már egészen biztosan csak egyre több lesz, így jobb időt nem is kívánhatunk a kertészkedéshez. Az AXA PPP Healthcare megvizsgálta, hogy egy óra kertészkedés milyen lenyomatot hagy a testünkben. Lássuk!
 

Hány kalóriát égethetünk el egy órányi kertészkedéssel?

  • Gyomlálással kb. 400 kcal.
  • Fűnyírással kb. 250-300 kcal
  • Levelek összegereblyézésével 350-450 kcal
  • Ültetéssel 200-400 kcal
  • Locsolással 150 kcal

 

Milyen fizikai hatásai van a kertészkedésnek a gyomrunkra nézve?

A kertészkedés során folyamatosan többféle baktériummal találkozunk a földben, így fertőzésekkel szemben jóval ellenállóbak a kertészek!

 

Milyen hatással van a szívre?

A kertészkedés természetes módon erősíti a szívet, hiszen jó erőnlétet szerezhetünk közben – A kertészkedés nem más, mint mozgás a friss levegőn! Csökkentheti a szívroham és a stroke esélyét is.

 

Mit tesz az izomzatunkkal?

Kertészkedés közben gyakorlatilag minden izmunk dolgozik, de különösen a hát, a derék, a kar, a láb, a hasfal, a fenék, a combok és a kéz. Az erősebb izmok segítenek a jobb tartásban, a sérülések megelőzésében, a kertészkedés még az ülőmunka káros hatásait is képes lehet kompenzálni.

 

Milyen hatással van az agyra?

A kertészkedés kiváló antidepresszáns – maga a föld, a földdel való érintkezés hat így -, és segíthet az agyi aktivitás fokozásában is. Segíthet a tanulásban, a probléma-megoldásban és a figyelem fenntartásában. Londonban a házi orvosok ma már a kertészkedést is felírják terápiaként, de nem csak a depressziósoknak, hanem például a cukorbetegeknek és asztmásoknak is.

 

Mi történik az egyensúlyunkkal?

A kertészkedés megerősíti a boka és a lábfej izmait is, így sokkal stabilabban állunk, javul a tartásunk, az egyensúlyunk és ezzel megelőzhetjük az eséseket, háztartási baleseteket, főleg idős korban. Egyszóval a kertészkedés öröm a testnek, léleknek és gondolkodásnak egyaránt!
 
 
 
 
Forrás:
http://proaktivdirekt.com/