Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Elektromos angolnától lesnek trükköket a kütyügyártók

2016-02-05

Nincs olyan ember, aki szeretne egy elektromos angolna közelébe kerülni, de az állat fájdalmas önvédelmi módszere hamarosan a csuklónkon is működésbe léphet. A kütyügyártók természetesen nem akarnak senkit sem árammal sokkolni, de az élőlényben működő elektromos rendszer arra inspirálta őket, hogy átgondolják és új alapokra helyezzék a hordozható eszközök áramellátását. 
 
 
A sanghaji Fudan Egyetem tudósai az Advanced Materials tudományos szaklapban írták le, hogy miként sikerült az elektromos angolnától ellesett módszerrel létrehozniuk egy teljesen újfajta szövetet. A mikroszkopikus szén nanocsövekből álló  energiatároló anyagot akár óraszíjba  is bele lehet szőni, tehát a hordható elektronikát ormótlan akkumulátorok nélkül is el lehet látni árammal.
 
A pólóba szőtt akku 50 LED-et elegendő árammal tudott ellátni.
 
A kutatók egy okosórát is működtetni tudtak a szíjba épített energiatárolóval. Ezzel a megoldással az óra teste sokkal vékonyabb lehet, mint a most kapható modelleké, hiszen nem kell akkut építeni a vázba.
 
Az angolnában alacsony feszültségű, 0,15 voltos elektromos lemezek vannak, és mivel több ezer van egymáshoz kapcsolva, a kétméteres angolna akár 600 voltos feszültséget is le tud adni. Ez már elég ahhoz, hogy megbénítsa a közelébe merészkedő ellenfeleit.
 
A kutatást a kínai kormány, a General Motors és más vállalatok is támogatták.
 
 
 
Forrás:
 
www.index.hu