Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Elektromosbicikli-kölcsönző rendszert indítottak Koppenhágában

2014-07-21

Budapest még mindig a BuBi indításával küzd, de Koppenhágában már elektromos motorral támogatott, GPS-szel és tablettel felszerelt okosbicikliket is lehet kölcsönözni.
 
A világ egyik bringás központjaként ismert dán város az 1990-es években elsőként vezette be az azóta több más nagyváros által is átvett kerékpárkölcsönző rendszert. Most továbbfejlesztették nemcsak a kerékpárokat, de a kölcsönzés módját is.
 
 
Néhány hónapja 250 elektromos rásegítő motorral rendelkező kerékpárt állítottak tesztüzembe. Kiválaszthatjuk, hogy milyen erősségű támogatást kérünk a motortól, az alig érzékelhetőtől egészen az emelkedőn való rásegítésig. Az e-motor támogatásának legközvetlenebb eredménye egy nyári napon az, hogy nem izzadunk.
 
Az e-bicikliken vandál-biztos táblagép és GPS is található, a foglalás és a fizetés pedig egy okostelefonról megoldható.
 
A kerékpárok által folyamatosan küldött adatokat – sebesség, utazási idő és útvonal, stb. – összegyűjtik, és az adatbázis alapján optimalizálják a közlekedési lámpák működését. A tablettel ellátott biciklikben óriási további fejlesztési potenciál rejlik, többek között felületet biztosíthatnak a helyhez kötött marketing számára.
 
Néhány vitatott pont azonban még maradt a fejlesztésekkel kapcsolatban. Felmerül például a kérdés: biztonságos-e egy táblagépre nézni tekerés közben. Az eddigi tapasztalatok alapján ez nem jelentett gondot.
 
 
A tervek szerint hamarosan több ezer új e-közbringát állíthatnak üzembe Koppenhágában.
 
 
 
Forrás:
energiaoldal.hu