Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Elemes elektromos autók jönnek?

2014-06-21

Egy új technológiával 1600 kilométerre növelhető az elektromos autók hatótávja, ezzel pedig teljesen beérik, sőt jóval meg is haladják a hagyományos motorokkal szerelt autókét. Illetve mégsem.
 
Ma egy elektromos autó esetében a 200 km hatótáv elég jónak mondható, a Tesla 500 km-e már szinte kompromisszummentes, de az Alcoa szerint a Phinergyvel együtt fejlesztett új alumínium-levegő elemeikkel akár 1600 km is megtehető. A különleges rendszer az alumínium lemezekben tárolt energia felszabadításához levegőt és vizet használ.
 
 
Kattints a képre a videóért!
 
 
A jelenlegi akkumulátorokkal ellentétben ezek az energiatárolók nem tartalmaznak drága alapanyagokat, így az elektromos autók gyártási költségei és eladási árai versenyképessé válhatnak a hagyományos autókéval.
 
Nem csupán hangzatos tervekről van szó, a technológiával már egy Citroën C1-alapú, működő prototípust is bemutattak. Az utakon pedig állítólag már 2017-ben megjelenhetnek az ilyen rendszerű autók.
 
        
 
Van persze némi szépséghibája a dolognak. Az extra nagy hatótávolságot biztosító telepek nem tölthetők újra, hanem ki kell cserélni őket. Igaz, ezt csak 1600 és nem néhány száz kilométerenként kell megtenni, nem úgy mint az eddigi (és meglehetősen sikertelen) akkumulátor-cserélős rendszereknél.
 
Az autókból kikerülő elemek teljes mértékben újrahasznosíthatók, így nem válnak veszélyes hulladékká, hanem ismét felhasználásra kerülnek.
Tehát végül lehet, hogy meg kell szoknunk, hogy a kúton nem tankolunk, nem töltünk, hanem (elemet) cserélünk…
 
 
 
Forrás:
http://energiaoldal.hu/