Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Élen az energiahatékonyságban

2014-02-20

Budapest XIII. kerületében, a Kassák Lajos, Lőportár és Tüzér utca által határolt területen, kb. 32 millió euróból megvalósult, 17 800 négyzetméter bérelhető irodaterületet kínáló épület alapkőletétele 2011 május volt, majd 2012 december 15-én a használatbavételi engedély is megérkezett. Az ABB 2012 végén az elsők között költözött hazánk legzöldebb irodaházába, a Skanska által fejlesztett Green House-ba, Közép-Európa első épületbe, amely megszerezte a LEED zöldépület-minősítő rendszer legmagasabb, Platina szintű kvalifikációját.

A LEED minősítés értékeli a környezeti szempontból előnyös elhelyezkedést, a vízfelhasználás hatékonyságát, az energiahatékonyság és CO2 kibocsátás szintjét, a felhasznált anyagok eredetét és minőségét, az épület belső környezetének kvalitását, illetve a beépített innovatív technológiai megoldásokat. A Green House minden területen kiváló hatékonysági és fenntarthatósági mutatókat produkált.

Az épület kivitelezése során 33.000 tonna vasbetont és 800 tonna acélszerkezetet építettek be. A homlokzat 800 db nagytáblás elemből, 2000 m² függönyfal szerkezetből épült, 4200 m² üveg, és 5600 m² kerámiaburkolat felhasználásával. A kivitelezés 1200 ember 250 ezer munkaóráját vette igénybe. A projekt valamennyi fejlesztési fázisában modern műszaki megoldásokat és zöld technológiákat alkalmaztak, hogy az épület ökológiai lábnyomát minimalizálják, csökkentsék az energiafelhasználást, és várhatóan 60%-kal mérsékeljék a CO2 kibocsátást.

Az ABB szállította a teljes épület energiaellátásához és elosztásához szükséges, középfeszültségű berendezések, transzformátorok és alelosztók alkotta rendszert. A fenntartható fejlődés és az energiahatékony működés alapeleme a vállalat által nyújtott szolgáltatásoknak, illetve a központi iroda- és raktárépület üzemeltetésének. A Green House irodaház vezérlési megoldásai tökéletes összhangba hozzák a napi munkavégzéshez szükséges komfortot a környezettudatos gondolkodással.

Az intelligens épületirányítási- és üzemeltetési rendszer szabályozza és összehangolja az épület energiaigényes funkcióit. A KNX-rendszer biztosítja az energiahatékony működés feltételeit, amelyek magukba foglalják a világítási és árnyékolástechnikai vezérlésekből adódó megtakarításokat, fűtési/hűtési rendszer szabályozását/ablaknyitás függő engedélyezése-tiltását, állandó megvilágításra szabályozást, jelenlétfüggő világításkapcsolást és fűtés- és hűtésszabályozást, valamint a világítási rendszerrel közösen vezérelt árnyékolástechnikát.

A hagyományos rendszerekhez képest a telepített KNX-rendszer az épületvilágítási energia-fogyasztását 32-35%-kal csökkenti. Emellett a fűtési/hűtési rendszerek üzeméből adódó energiafogyasztás 38-43%-kal csökkenthető. A fűtés és az azzal szoros összefüggésben lévő melegvíz-előállítás területén az érvényes rendeletekhez képest akár 71%-os megtakarítás érhető el, többek között olyan egyszerű megoldásokkal, mint az épület tájolása, a homlokzat szigetelése, a geotermikus és napenergia felhasználása, illetve az egész rendszer automatizált felügyelete. A vízfelhasználási megtakarítások víztakarékos szerelvényekkel, szürkevíz használatával, és megfelelő növények telepítésével elérik az 50%-ot. A Green House számos környezettudatos technológiát ötvöz, amelynek köszönhetően hozzájárul az erőforrások hatékonyabb felhasználásához és csökkenti az épület környezetre gyakorolt káros hatását.

Az épület tetejének 50%-a biodiverz kerttel ellátott zöldtető, amely csökkenti a városi hősziget kialakulásának esélyét, emellett a csapadék tartózkodási idejét is megnöveli, ezáltal elősegíti a természetes párolgást. Városi hőszigetről akkor beszélhetünk, ha a település és a környezete közötti hőmérséklet különbség legalább 0,5 - 1 °C. Az épület a fűtési és hűtési energiájának pótlására geotermikus energiát hasznosít. A résfalban elhelyezett műanyag csövek: geotermikus hűtési energia termelésre szolgálnak. Szivattyúval keringetve a légtechnikai berendezés hűtési energiájának egy részét fedezik.

A garázsban dupla hővisszanyerő légtechnikai berendezés üzemel, amely a ház hűtési és fűtési energiájának nagy részét fedezi. A technológia lényege, hogy az irodában keletkező hőt télen fűtésre hasznosítja, nyáron pedig a légtechnikai rendszert hűti elő. A hővisszanyerő hatásfoka 90% körüli érték. A világítási-, fűtési-, hűtési- és árnyékolási rendszerek szinergiájával a házban automatikusan jelentős energia-megtakarítás érhető el.

A hűtőgerendás hűtés növeli a belső hőkomfortot, emellett csökkenti az energiafogyasztást és az üzemeltetés költségét. Az irodaház helyiségeinek világítását jelenlét-érzékelők szabályozzák. A hűtési és fűtési berendezések működését szintén jelenlét-érzékelők vezérlik.

A beépített innovatív zöld technológiák mellett a fejlesztő számára nagy fontossággal bírt a bérlők környezettudatos szemléletmódra való ösztönzése. Az irodaház tetőterasszal, az „u” alakú épületnek köszönhetően védett belső kerttel, a főbejárat mellett egy zöldfallal, többszintes mélygarázzsal, biciklitárolóval, öltözővel és zuhanyzóval is rendelkezik. A teljes irodaházban szelektív hulladékgyűjtés folyik.

A bejáratnál elhelyezett Green Building monitoron nyomon követhető az épület teljes elektromos- és melegenergia-fogyasztása, a napkollektorokkal és a geotermikus hűtés által előállított, kumulált hőmennyiség kWh-ban kifejezve, forintosítva, és az ezzel elért CO2 megtakarítás is leolvasható. A bérlői energiahatékonyság ösztönzésére a bérlők saját, fajlagos energiafogyasztást mutató adati is követhetők. A legenergiahatékonyabb bérlők egy virtuális dobogó fokain is megjelennek, ami - a fejlesztő reményei szerint - a többi bérlőt is arra ösztönzi, hogy hasonlóan alacsony fajlagos energiafogyasztást érjenek el. 
 

 

Forrás:

http://villanyszaklap.hu/