Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Ellepték a rendőrök a vasúti átjárókat, sokat bekameráznak

2014-12-08

A súlyos és gyakran halálos balesetek megelőzése érdekében az "Érj haza biztonságban!" elnevezésű vasútbiztonsági kampány keretében november 24-től tíz nap alatt 120 alkalommal ellenőrzött a rendőrség és a MÁV közösen – közölte Kertész Ottó, a MÁV Zrt. biztonsági főigazgatóságának vasútbiztonsági vezetője.
 
Az idén a közúti-vasúti átjárókban 70 közlekedési baleset történt, amelyekből 12 halálos kimenetelű volt, és tizenketten súlyosan megsérültek – idézte fel a MÁV annak a kampánynak a zárórendezvényén, amelynek során 10 nap alatt 120-szor ellenőrizték a vasúti átjárókat.  
 
Fábián György független közlekedési szakértő a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az átjárókban történt balesetekben is gyakran szerepet játszik a járművezetők felelőtlensége, a KRESZ hiányos ismerete.
 
Keszmann János, a Baross Gábor Oktatási Központ oktatásvezetője szerint a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúttal közös vasútbiztonsági programot indítanak, a gyermekvasutasok bemutatják iskolatársaiknak az oktatási központ által készített számítógépes prezentációt. A program december 12-én húsz gyermekvasutas felkészítésével kezdődik, ők 2015 első felében már több ezer 10-14 éves tanulót ismertetnek meg a biztonságos vasúti közlekedés szabályaival.
 
A MÁV szerint a vasúttársaság a baleset-megelőzési kampányokon kívül korszerű jelzőberendezések kiépítésével is támogatja a biztonságos közlekedést a vasút-közút találkozásoknál. A Közlekedés Operatív Programban (KözOP) 2015-ig az Új Széchenyi Tervben elkülönített közel 12,5 milliárd forint áll rendelkezésére közlekedésbiztonságot javító fejlesztésekre – közölte a MÁV.
 
A 2012–2015 között zajló programban háromszáznál is több vasúti átjáróban hajtottak végre biztonságot javító fejlesztéseket, köztük fél- és fénysorompókat szereltek fel, vonatérzékelés korszerűsítést hajtottak végre, az átjárókban elkövetett szabálysértések figyelésére kamerákat, diagnosztikai és monitoring berendezéseket telepítette, valamint videós pályafelügyeleti rendszert építettek ki.
 
A vasúttársaság közlése szerint több mint 870 millió forintot fordítottak a sorompóprogram első ütemére, a keretből augusztus végéig 44 átjáróban alakítottak ki a közúton közlekedők számára jobban megfigyelhető jelzést adó, LED optikás fény- illetve félsorompókat. A sorompóprogram közel kétmilliárd forintra becsült második üteme jövő év első negyedévében indulhat el 128 helyszínen.
 
          
 
A MÁV 99 vasúti átjáróban alakít ki olyan kamerás megfigyelő rendszert, amellyel a sorompókat letörő gépjárművek azonosítása is lehetővé válik. 
 
A fejlesztésről a MÁV tavaly állapodott meg az ORFK-val, a rendőrséggel a telepítési helyszíneket és az eseményrögzítést követő eljárást is egyeztetette már a vasúttársaság. A közbeszerzési folyamatot követően, jövő év elején indulhat el mintegy 1,4 milliárd forintból, 53 vasúti átjáróban korszerű tengelyszámlálós vonatérzékelő rendszert alakítanak ki – írja a MÁV közleményében.
 
 
 
Forrás:
http://hvg.hu/