Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Ellopták az első Bubit

2014-09-18

A Corvin-negyednél egy rosszul ledokkolt Bubit kötött el egy férfi, de a rendőrök a biciklibe épített GPS-nek köszönhetően már elfogták a tettest.
 
A közbringarendszer használóinak érdemes alaposan ellenőrizniük, hogy sikerrel rögzítették-e a zöld bringákat a gyűjtőállomáson, ugyanis a nem megfelelő dokkolás miatt nemcsak tovább pörög a használati idő, de sajnos más is kiveheti a rosszul visszatett biciklit – figyelmeztet a BKK.
 
A BKK azt írta, kedden este a Mol Bubi egyik ügyfele valószínűleg nem győződött meg arról, hogy visszaadáskor valóban jól rögzítette-e a kerékpárt a Corvin-negyed metróállomásnál található gyűjtőállomáson. Az éjszakai órákban valaki megpróbált a dokkolóból kivenni egy közbringát, ami sikerült is neki, mert azt nem megfelelően rögzítette a „bérlője”. A GPS-nek köszönhetően azonban a rendőrök időben elfogták a tettest, ezért anyagi kár végül nem keletkezett.
 
  
 
A közbringarendszer július 17-én elindult nyilvános próbaüzeme és szeptember 8-i átadása óta ez volt az első lopási kísérlet, ezért a BKK arra hívja fel a Mol Bubi ügyfeleinek figyelmét, hogy használat után megfelelően rögzítsék a bringákat a gyűjtőállomásokon, valamint hogy ellenőrizzék: a kerékpárokat valóban lezárta a rendszer, azok a dokkolóállásról nem elmozdíthatók.
 
Dokkolás után a kormányt két kézzel megfogva kell kipróbálni, hogy a bicikli kivehető-e, és adott esetben újra rögzíteni azt. A kerékpárok sikeres visszaadását a dokkolóállás sípoló hangja és a zöld LED felvillanása jelzi, de a használat befejezése ellenőrizhető a gyűjtőállomás terminálján és online is a Mol Bubi honlapján, ha megadjuk felhasználói adatainkat.
 
Fontos tudni, hogy mindegyik Mol Bubi kerékpárba műholdas nyomkövetőt szereltek, tehát a bringák pillanatnyi helyzetét azonnal le lehet olvasni az irányítóközpontban, jogosulatlan elmozdításukról pedig riasztást küld a rendszer. A zöld kerékpárok kialakítása egyébként olyan egyedi, hogy hagyományos szerszámokkal nem megbonthatóak, alkatrészeik pedig nem használhatók fel más kerékpárokhoz.
 
 
Forrás:
http://hvg.hu/