Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Eltűnt egy olcsó termék a boltokból: ezt kell tudni az újról

2013-09-29

 
A LED-ek, vagyis a világító diódák a legjobb és legnagyobb jövő előtt álló fényforrások a piacon, de a legolcsóbb és legdrágább típusaikat kerülni kell.

Az elmúlt években folyamatosan állították le a hagyományos iz- zók gyártását az Európai Unióban. Elvétve ugyan, de még lehet ilyeneket kapni az üzletekben, ám egy kutatás szerint az elkö- vetkező években letarolják a piacot az energiatakarékos és a ha- gyományosnál hosszabb élettartamú LED-es fényforrások, vagyis a világító diódák. Ezekből a várakozások szerint 2018-ban már többet fognak eladni, mint a régi típusú volfrámszálas izzólámpákból.

Az izzóknál a kompakt fénycsövek és a halogén lámpák is korszerűbbek és gazdaságosabbak, de az élettartam és a takarékosság szempontjából a legújabb, legjobb fényforrásnak a LED-ek számítanak. Míg például a kompakt fénycsövek 8-15 ezer órán át képesek működni, a LED-eknél ez az érték 25-30 ezer óra. Lényeges adat, hogy egy átlagos háztartás egy fényforrást ezer órán keresztül használ egy évben, vagyis egy világító dióda évtizedekig működhet – hangzott el a Napközben pénteki adásában.
 
Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke szerint azonban ahhoz, hogy a világító diódák átvegyék a vezetést a piacon, olcsóbbá kell válniuk. Jelenleg ugyanis két-három ezer forintnál kezdődik a megbízható minőségű LED-ek ára – a párszáz forintosakat nem szabad megvásárolni. Utóbbi megállapítás igaz az extrém drága LED-ekre is – van 23 ezer forintos is –, mert annyit már nem lehet spórolni velük, hogy ennyi pénzt megérje kifizetni értük – tette hozzá.

Megjegyezte: bár az EU a területén 2012. szeptember 1-jével kivonta a forgalomból az izzólámpákat, az utóbbi időben egyes kereskedők az unión kívülről beszereznek ilyen típusú fényforrásokat. Nagy János ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogyha a fogyasztóvédelem a 2012-az uniós rendelet után beszerzett izzólámpákat talál egy kereskedőnél, akkor büntetni fog.
 
 

forrás:

http://www.erdely.ma/