Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Energiapazarlók: legyőzhető a rutin

2014-11-03

Amerikában pazarolnak a polgárok és a gyárak is. Pedig rengeteg pénzt spórolhatnának meg az energiatakarékos eszközökkel és a hőszigeteléssel.
 
Az Egyesült Államok a világ egyik legkevésbé hatékony energiafelhasználója, onnan kezdve, hogy az áruk nagy távolságokat tesznek meg belső égésű motorokkal meghajtott járműveken, odáig, hogy a légkondicionáló berendezések megállás nélkül működnek a nagy irodaházakban és – az európai otthonoknál nagyobb – családi házakban.
 
Bármit csinálnak az amerikai állampolgárok, több energiát használnak el, mint a fejlett világ nagy részében élők. Ez a termelőegységekre is igaz. Amerikában a papírgyárak termelése háromszor annyi ÜHG-emisszióval jár, mint a brazil és dél-koreai üzemeké. Ennek oka az energiafogyasztás mértéke, ami eredhet az energaifaló gépekből, de a túlfűtött épületektől is, ahol nincsen hőszigetelés. Amerikában egy tonna cement előállítása is energiaigényesebb, mint Kanadában, Mexikóban és Kínában.
 
Minden egyes megtermelt dollárra több ÜHG-t bocsát ki a levegőbe az USA, mint 93 másik ország. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) által összeállított toplista 137 államot tartalmaz, tehát a mezőny második felében kullog az energiapazarló Egyesült Államok. A hitech-nagyhatalom Japán és a low-tech államok, mint Thaiföld és Mexikó egyaránt maguk mögé utasították az összesítésben Amerikát.
 
A legnagyobb hatás azzal lenne elérhető, ha ugyanúgy költenénk a hatékonyságra, mint az energia előállítására.
 
Boston éjjel
 
Az amerikai áramhálózat korszerűsítése mintegy 476 milliárd dollárjába kerülne a kormánynak (van rá terv, hogy 20 év alatt kiviteleznék), ám a fogyasztók szintjén mutatkozó megtakarítások és előnyök értéke elérheti akár a 2000 milliárd dollárt is, jelentette szakértőkre hivatkozva a Reuters. Az okosmérők és más energiatakarékos eszközök piacán olyan cégek versenyeznek, mint a GE, a Siemens, a Google, a Toshiba, a Cisco, a Business Machines és az ABB. (Egy kutatás szerint látványosan csökkent az energiafogyasztás azokban a háztartásokban, ahol fogyasztásmérőket használnak.)
 
A tiszta energiák terén jelentkező innovációk 942 dollárral lesznek képesek csökkenteni egy átlagos amerikai háztartás éves energiaszámláját, s az egész társadalomra nézve 1,1 barrel (131 164 518 liter) olaj fogyasztását küszöbölik ki. Ezek révén 2030-ra 13 százalékkal lenne csökkenthető az ország üvegházgáz-kibocsátása, állítja a Google.
 
 
Forrás:
http://www.piacesprofit.hu/