Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Erőspaprika, kvantummechanika és OLED - jóslatok a 2014-es Nobel-díjakra

2014-09-27

Az idei Nobel-díj legnagyobb esélyesei többek között az erőspaprikában található kapszaicin molekula receptorát megtaláló kutatók és a mobileszközök háttérvilágítását biztosító OLED feltalálói.
 
A Thomson Reuters nevű médiaóriás minden évben listát ad ki azokról a kutatókról, akik a cég szerint a legnagyobb eséllyel kaphatják meg a Nobel-díjat. 2002 óta 35-ször jósolta meg sikerrel a díjazottakat, ebből kilencet ráadásul abban az évben, amikor megkapták a tudományos közösség legrangosabb elismerését.
 
Október 6-án, hétfőn először az orvosi-élettani Nobel-díjat jelentik be. A Thomson Reuters szerint ennek legfőbb várományosai különféle betegségek genetikai hátterével foglalkozó kutatók, de esélyt adnak a fájdalomcsillapítással és az emberi hőérzékeléssel foglalkozó kutatásoknak is - amelyeknél a paprikák csípősséget biztosító kapszaicin tanulmányozásából indultak ki.
 
Másnap a fizikai Nobel-díjat adják át, erre is három fő esélyest nevez meg a Thomson Reuters: Peidong Yang a nanovezetékek feltalálásával új utakat nyitott a napelemek és a lézerek fejlesztésében. Ha nem ő nyer, akkor valószínűleg a számítógépek felgyorsításáért vagy azok memóriájának és teljesítményének továbbfejlesztéséért jár a Nobel-díj - ezek legfőképp kvantummechanikai kutatásoknak köszönhetőek.
 
Szerdán a kémiai Nobel-díjat jelentik be. Ennek legnagyobb esélyese Ching W. Tang és Steven Van Slyke, az ő nevükhöz fűződik a OLED feltalálása. Másik két esélyes a mezopórusos anyagok feltalálói és a szintetikus polimerekkel foglalkozó kutatók.
 
A pénteki béke Nobel-díj várományosára nincsenek jóslatok, de az október 13-i gazdaságira igen. Erre az egyik legnagyobb esélyes többek között ez a publikáció, amely a gazdaság mögött rejlő "kreatív rombolást" boncolgatja. További jóslatok a gazdaságpszichológiával foglalkozó Mark S. Granovettert és a vállalkozásokat kutató William J. Baumolt és Israel M. Kirznert nevezik meg.
 
A Thomson Reuters alá tartozik a Web of Science, amely a világ szinte összes tudományos szakcikkét rendszerezi, ez a legfőbb alapja a jóslatoknak. A részletes előrejelzés itt található.
 
 
Forrás:
http://www.origo.hu/