Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Esőből energia

2016-08-08

A napenergia nem túl jó megítélése annak köszönhető, hogy rossz időben nem túl hatékony. Naposabb vidékeken rendkívül jó lehet, de ott ahol gyakori a felhős idő nem éppen ideális választás, azonban egy technológiai újítás ezt talán hamarosan megváltoztatja.

Kínai tudósok egy csoportja létrehozott egy olyan napelem panelt, ami képes az esővízből is elektromosságot csinálni. A cellák alját grafénnal vonták be, ami kölcsönhatásba lép az esőcseppekben található pozitív töltésű ionokkal. Esős időben a cellákat csak meg kell fordítani, hogy a grafén réteg legyen felfelé. "Habár rengeteget fejlődött a napenergia tudománya, még mindig eléggé limitált, mivel kizárólag napos időben működnek." - írták a tanulmányban.

Ezt a problémát szerették volna kiküszöbölni, ami sikerült is. Azt remélik ezzel megreformálják a napelemek iparát, ami ráférne, mert jelenleg a megújuló energiaforrások közül ennek a legkisebb a hatékonysága. Ugyan az elmúlt években sokat javult a napelemek teljesítménye, és egyre több országban fektetnek bele pénzt, a szeszélyes időjárást eddig egyik napelem panel sem tudta kikerülni.

 

Forrás:

www.tisztajovo.hu