Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Ételmérgezés ellen is véd a kék LED

2016-02-18

 

Új távlatot nyit a kék LED felhasználásában, hogy fényében elpusztulnak az élelmiszerekben leggyakrabban elszaporodó kórokozók. Ezzel megvilágítva tartósítószer nélkül is hosszabban eltartható az étel.

 

Nem csak energiatakarékos, hanem baktériumokat is öl

A LED-nek nevezett fénykibocsátó diódát legtöbben energiatakarékos fényforrásként ismerik, holott antibakteriális hatással is rendelkezik. Különösen a hűvös, tehát 4–15 Celsius-fokos hőmérsékleti tartományban és enyhén savas közegben (pH 4,5) hat, olvasható a Szingapúri Állami Egyetem kutatócsoportjának beszámolójában, amely a Food Microbiology folyóiratban jelent meg.

Tehát a kék LED olyan élelmiszerek tartósítószer-mentes tárolásához használható, mint egyes gyümölcsök, például egy készen kapható gyümölcssaláta vagy a fogyasztásra kész húsáruk: ezeket elég lesz egyszerűen hűteni és kék LED-del megvilágítani a frissen tartáshoz

 

A fény a sejttartalomra hat

Az egysejtű baktériumokban vannak olyan fényérzékeny részek, amelyek elnyelik az elektromágneses spektrum 400–430 nanométer közötti látható fény tartományát, és ami egybeesik a kék szín 420–490 nanométeres tartományával. A kék fénnyel történő megvilágítással olyan folyamatok indulnak be a sejtben, amelyek végül a baktérium elpusztulását okozzák.

A korábbi kutatások főleg azzal foglalkoztak, hogy bizonyos ételmintákhoz fényérzékenyítő anyagot adtak, illetve rendkívül közelről, kevesebb mint két centiméter távolságból sugározták a baktériumtenyészetre a LED-fényt. Ám ezek a feltételek a gyakorlatban nem alkalmazhatók. A szingapúri kutatók elsőként bizonyították be, hogy a hőmérséklet és a pH-érték befolyásolja a LED antibakteriális hatását.

 

A semleges kémhatás kedvez a kórokozóknak

A kutatók három gyakori élelmiszer eredetű kórokozót – Listeria monocytogenes, Escherichia coliO157:H7 és a Salmonella typhimurium – világítottak meg kék LED-del, és a minták kémhatását többször változtatták savastól a lúgosig.

Kiderült, hogy a baktériumok nem viselik el a szélsőséges kémhatásokat, de ebben voltak eltérések. A Listeria számára savas környezetben bizonyult pusztítóbb hatásúnak a kék LED. Ellenben az E. coli és a szalmonella baktériumoknak lúgos környezetben volt igazán kedvezőtlen a speciális világítás, noha a fény savas közegben is viszonylag sikeresen elpusztította őket.

A kutatócsoport már egy 2013-as vizsgálat során igazolta, hogy a kék LED-fény hűtéssel párosulva antibakteriális hatású.  A jelenlegi – a kémhatásra fókuszáló – kutatásban megállapított eredményeik szerint a savas kémhatású élelmiszerek tárolásakor az új módszer valós alternatívája lehet a mesterséges adalékanyagoknak.

 

Elsőként a nagykereskedők érdeklődhetnek

Egyre nagyobb a kereslet a természetes vagy csekély mértékben feldolgozott élelmiszerek iránt – mondta Yuk Hyun-Gyun kutatásvezető, az egyetem élelmiszertechnológia tanszékének munkatársa. – A kék LED-nek köszönhetően nincs szükség mesterséges tartósítószerekre vagy savanyúságot szabályozó anyagokra."

A létező technológiákat újszerűen kombináló módszert elsőként hűtőházakban vagy élelmiszer nagykereskedőknek volna érdemes kipróbálni, például friss gyümölcsök, nyersen fogyasztható tengeri eredetű ételek, mint a sushi vagy a füstölt lazac, illetve a hűtött húskészítmények adalékanyag nélküli tárolásához.  

 

A módszer többek között a tengeri ételek frissen tartására is alkalmas

 

A szingapúri kutatócsoport azt is vizsgálja, hogy a zöldségek C-vitamin-, klorofill- és béta-karotin-szintjére milyen hatással van a LED-világítás: növeli, csökkenti vagy megőrzi-e a tápanyag-tartalmat. Amennyiben az új módszer bevethető a zöldség- és gyümölcstárolás területén is, az mérsékelné az élelmiszerveszteséget.

 

Forrás:

www.origo.hu